Truca’ns: 93 302 79 79
Search
Close this search box.
Notícies

42 llibres recomanats per Nadal: omplim de literatura les cases i les escoles!

Aquest curs la xarxa d’escoles Vedruna de Catalunya ha engegat un programa de Biblioteca Escolar i Promoció Lectora. El lidera Maria Gajas, professora de llengua i literatura, i cap d’estudis de Secundària a l’escola Vedruna Àngels. Fruit d’aquesta iniciativa, neix aquest primer llistat de recomanacions literàries. Està pensat, d’una banda, per orientar les famílies en la compra de llibres ara que s’acosten les festes de Nadal, perquè al Tió i als Reis sempre els va bé una mica d’ajuda; de l’altra, per oferir a les escoles una guia de possibles compres per ampliar i renovar els fons de les nostres Biblioteques Escolars.

Hi trobareu una selecció de recomanacions organitzades per franges d’edat, des del 0-3 fins a Batxillerat. Veureu que també inclou un apartat de llibres de coneixements, un de poesia i un per al professorat. També hi trobareu una categoria especial, #acasallegimenveualta, perquè la lectura en veu alta és una pràctica que fomenta el plaer per la lectura i ens ajuda a enfortir els vincles mentre compartim aventures.

El criteri de selecció es basa essencialment en la qualitat literària dels llibres i en la seva diversitat. En la tria, Maria Gajas ha procurat la varietat de gèneres, estils, formats i autors… Però, sobretot, ha vetllat perquè no només hi hagués novetats editorials sinó també llibres de fons, aquells imprescindibles que han de nodrir les nostres biblioteques de casa i de l’escola. Esperem que us sigui una guia útil i que aquestes festes, totes les cases i escoles s’omplin de llibres! Bon Nadal i bones lectures!

EDUCACIÓ INFANTIL 0-3

DUBUC, Marianne. El carnaval dels animals. Joventut

Aquest carnaval ja és tot un clàssic i un imprescindible de qualsevol biblioteca! Un imatgiari d’animals encadenats que es van disfressant… d’altres animals! Ja se sap que per Carnaval tot s’hi val, i amb aquest llibre els més menuts ho descobriran per primera vegada. Un bestiari d’allò més surrealista per compartir estones de riure i d’aprenentatge de vocabulari.

 

 

ODRIOZOLA, Elena. Ja sé cuidar l’hort. Oblit Baseiria (trad.) Ediciones modernas del embudo

Quan trobem llibres de coneixements per als més petits d’aquesta qualitat cal tenir-los sempre al radar perquè són imprescindibles. Aquest llibre ens permetrà parlar de la correlació dels cicles naturals a través del pas de les estacions i aprendre d’on venen els aliments, I tot plegat amb les precioses il·lustracions de l’Elena Odriozola. Una petita joia il·lustrada. A la mateixa col·lecció i de la mateixa autora també tenim: Ja sé vestir-me sola i Ja sé preparar-me l’esmorzar.

 

 

Els cicles de la vida. Nowordbooks

Tots els llibres (i materials!) de l’editorial nowordbooks són un imprescindible per les biblioteques dels més petits. Llibres de fotografies d’altíssima qualitat que conformen uns imatgiaris en cartoné ideals per a les més menudes. Aquest llibre sense mots ens mostra amb unes precioses fotografies els cicles de la vida de la papallona, el roure, el cocodril, la marieta i la gallina entre altres.

 

 

 

HAUGHTON, Chris. Shhh! Tenim un pla. Júlia Bas (trad.) Milrazones

Edició en cartoné del ja clàssic Shhh! Tenim un pla. Amb una excel·lent paleta de blaus (i alguna sorpresa cromàtica), un traç gruixut i una història divertida i repetitiva, aquest llibre d’en Chris Haughton és un molt bon àlbum per llegir en veu alta i gaudir d’una estona de lectura compartida. La influència d’Els tres bandits de Tomi Ungerer es fa evident i fa créixer l’obra. Un nou clàssic que ja és imprescindible.

 

 

 

EDUCACIÓ INFANTIL 3-6

BESORA, Ramon. Els Iris. Zuzanna Celej (il.) Joventud

Heu tingut mai la sort de veure un Iris tot passejant pel bosc? Si sou dels afortunats que podeu dir que sí, sabreu que els Iris són uns éssers lluminosos que fan vida nocturna i que de dia són invisibles. Ramon Besora ens n’explica les seves característiques en un àlbum preciós il·lustrat per la Zuzanna Celej d’una forma meravellosa. En coneixerem les característiques morfològiques i de quina manera es comuniquen, entre altres coses. Un àlbum preciós a cavall entre el text descriptiu i informatiu i la narrativa del conte. 

 

 

ACOSTA, Alicia; AMAVISCA, Luis. El vermell no està empipat, el blau no està trist. Anuska Allepuz (il.) Marta Morros (trad.) NubeOcho

Si ja en teniu prou d’emocions i colors, aquest és el vostre àlbum! Un llibre que ve a posar ordre (si és que es poden ordenar les emocions) i humor a l’allau inabastable i absurda de llibres que parlen d’emocions. Per què el blau ha d’estar trist i el vermell enfadat? Aquí hi trobareu uns animals que descobriran que els colors només són colors i que podem estar molt contents i anar vestits amb un jersei blau. Un àlbum de qualitat literària que fuig de les classificacions simplistes i que no és “un llibre per”, perquè la bona literatura no té etiquetes i qualsevol llibre ben fet ens permet parlar d’emocions.

 

 

BACHELET, Gilles. El meu gat és molt bèstia. Teresa Duran (trad.) EntreDos

Un dels primers àlbums que va jugar amb la contradicció del text i la imatge i que EntreDos va recuperar i incorporar al seu catàleg el 2021. Es tracta d’un dels àlbums canònics de Bachelet que ja té més de vint anys. Un clàssic que interpel·la el lector fent-lo partícip de l’engany i l’absurd. És feina del lector interpretar què està passant entre el text que ens parla d’un gat i la imatge que només ens mostra un elefant. Una obra on el codi lingüístic i el visual conversen de manera magistral; un àlbum carregat d’enginy que ens farà riure i pensar. 

 

ASENSIO, Albert. En què somiava l’os? Joventut

A l’últim àlbum de l’Albert Asensio hi trobem un os que vol ser poeta i que busca el seu lloc al món. Amb una narració textual i visual plena de bellesa, l’Albert ens regala una història sobre la llibertat i el gaudi de les petites coses. Un àlbum ple de detalls i picades d’ullet a altres il·lustradors i poetes de referència. Un homenatge majúscul a la poesia narrat amb el mestratge d’un dels autors de Km 0 més importants que tenim avui dia. No us el podeu perdre! Els ossos que dibuixa l’Albert són una meravella!

 

 

PRIMÀRIA CICLE INICIAL

 

MARTÍ, Meritxell. La misteriosa i sorprenent casa de l’avi. Xavier Salomó (il.) Combel

Després del merescudíssim èxit de La meravellosa i horripilant casa de la iaia, el tàndem Martí-Salomó ho han tornat a fer i ens regalen un àlbum divertidíssim, ple de sorpreses, referències i picades d’ullet. Un llibre amb solapes per jugar a veure què s’amaga a casa l’avi, amb una narrativa textual i visual de molta qualitat. Un àlbum sorprenent que no s’esgota amb una sola lectura i que ens farà passar estones magnífiques de lectura compartida. Ja veureu que la casa de l’avi, segur que no és pas com us la imagineu!

 

MATHIEU-DAUDÉ, Agnès. Dagfrid. Una nena vikinga. Olivier Tallec (il.) Flamboyant

La vida d’una nena vikinga no és gens divertida. De fet, a la Dagfrid no li agrada ni el seu nom, odia el peix i no vol dur les trenes enrotllades com porten totes les nenes vikingues. Un dia, cansada de la monotonia de tants costums, la Dagfrid s’embarca cap a Amèrica. De camí toparà amb una illa on el costum és menjar carn de xai i a partir d’aquí, viurem tot de situacions divertides amb aquesta petita vikinga que ja compta amb 3 títols en aquesta col·lecció que Falmboyant ha encertat publicant en català i castellà. Es tracta d’un llibre ideal per als primers lectors que comencen a llegir llibres de manera autònoma.

 

 

BRIGGS, Raymond. Pare Noel. Alice Incontrada (trad.) Blackie Books

La nit del 24 de desembre el Pare Noel està d’allò més enfeinat: embolicar regals, carregar el trineu, preparar els rens… Quina feinada! En aquest còmic del gran Raymond Briggs hi trobarem un Pare Noel rondinaire que només té ganes de seure al sofà per llegir un bon llibre! Un clàssic de la literatura infantil que Blackie Books ha recuperat en una edició preciosa. Si no el tenim, el necessitem!

 

 

 

LEVY, Didier. El poder de les històries. Lorenzo Sangió (trad.) Ekaré

En Maurici, el gat protagonista d’aquesta simpàtica història, s’empesca una manera de fer venir els ratolins per poder menjar-se’ls: els llegirà històries en veu alta! D’aquesta manera els ratolins se li acosten i es queden embadalits escoltant-lo. Però és clar… a l’hora de menjar-se’ls, en Maurici ja no ho veu tan clar…Una història ben bonica sobre el poder de la narració oral i el vincle que ens uneix quan compartim lectura en veu alta.

 

 

 

PRIMÀRIA CICLE MITJÀ

CANOSA, Oriol. El bandit i les bessones Mataquín. Cuchu (il.) Edelvives

Durant l’estiu de 1927 l’honorable bandit Grigori Mihailovitx Semiónov s’instal·la a l’illa de Samala per perpetrar-hi el segrest més curiós de la història de l’illa. Després d’estudiar els hàbits i moviments dels habitants del Palau de Carabàs, la nit de Sant Joan el bandit segresta la Paula Mataquín, una nena d’onze anys, neboda de la marquesa de Carabàs. Fins aquí, tenim un bon plantejament narratiu, però resulta que aquesta història hauria caigut en l’oblit si no fos perquè a les golfes del Palau, un historiador de l’art que està ajudant els descendents de la marquesa a valorar la col·lecció de pintures flamenques de la família, troba una capsa amb retalls de diari, informes policials, fragments de diaris personals, cartes… I és gràcies a posar ordre a aquesta troballa, que com a lectors tenim la sort de poder entrar en aquesta magnífica història tot llegint els documents ben endreçats. És una novel·la per gaudir del misteri i la intriga, però també per parlar de mecanismes narratius i desentrellar com ens és narrada la història. I tot, acompanyat de les divertides il·lustracions de la Cuchu!

GOZZI, Annamaria. Els pans daurats de la velleta. Violeta Lópiz (il.) Anna Casassas (trad.) Club Editor (L’Amiga Imaginària).

La Mort visita una velleta dies abans de Nadal i se la troba ben enfeinada preparant els dolços per les festes. Amb l’excusa que només ella en coneix la recepta, la velleta convenç la Mort fins a tres vegades per ajornar una mica la seva marxa. Totes dues, però, saben què acabarà passant… La rondallística sobre la mort i com els humans intentem enganyar-la per no morir és ben extensa, i aquest àlbum n’és un dels més bonics exemples.

 

 

 

SÁEZ, Marina. El museu perdut. MTM. 

On van a parar els mitjons desaparellats? I els guants que perdem? O encara millor, on va la paciència quan no la trobem? I l’esperança? Amb una proposta visual molt potent, la Marina Sáez ens presenta un àlbum perquè passegem per les sales del Museu on van a parar totes les coses perdudes. Passarem per la sala dels mitjons, però també per la dels gossos, el temps, l’esperança i la guerra… Un àlbum profund i ple de capes de lectura ideal per a fer-ne conversa literària.

 

 

 

KNISLEY, Lucy. Fora de lloc. Maria Bertran (trad.) Barcanova

La vida de la Jen ha canviat de dalt a baix: els pares s’han separat i la mare i ella han anat a viure a una granja al camp amb la nova parella de la mare. Quan les germanastres venen els caps de setmana a la granja, la Jen haurà de conviure amb elles i adaptar-se a una nova situació que, en un principi, no li ve gens de gust. Com s’ho farà per trobar el seu lloc quan tot al seu voltant canvia tant?

Un còmic realista i amb reminiscències autobiogràfiques de l’autora que ens parla de la dificultat d’afrontar els canvis i de com es configura una nova família.

 

 

PRIMÀRIA CICLE SUPERIOR

MÁRQUEZ, Eduard; LAPERLA, Artur. Integral XXL. L’altra Tribu

L’XXL és el nom de superheroïna de la Dijous, una nena que té la mala sort de tenir uns pares que no se l’estimen gens i que només estan preocupats per fer esport. Tant és així, que a la Dijous només li deixen menjar caducat a la nevera, es diu així perquè va néixer un dijous i ha d’aguantar constantment els comentaris despectius dels seus pares sobre la seva rodonesa. I per si la situació a casa fos poca cosa, ella i el seu amic Alfons han d’aguantar que una colla de l’escola es burli constantment d’ells. Un dia, però, i gràcies a una mala passada que li fan, la Dijous experimenta una transformació increïble i es converteix en la superheroïna XXL que, en aquest 1r volum, s’enfrontarà a dos malvats: el Doctor Kaos i el Capità Isòbara. El còmic juga des del primer moment amb les convencions del gènere i ho fa per capgirar-les i posar-les al servei de l’humor. Trenca des del primer moment la barrera entre narrador i lector per parlar directament amb nosaltres, juga amb el temps fent flashbacks, introdueix les declaracions de testimonis de diversos moments importants de la trama… I tot això, per construir unes històries delirants i intel·ligents que ens faran fixar en tots els detalls per evidenciar-nos que el fet de llegir el llibre és part de la narració pròpia del llibre!

 

MILLWOOD, Kiran. La Júlia i el tauró. Tom de Freston (il.). Víctor Adela (trad.) Bambú.

La Júlia i els seus pares passaran l’estiu al far de Shetland, el pare hi treballarà intentant fer funcionar el llum del far i la mare podrà fer expedicions per trobar el gran tauró de Groenlàndia que li permetrà estudiar el secret de la seva longevitat (envelleixen molt lentament i s’han fet albiraments d’un exemplar que es creu que té uns quatre-cents anys!). A l’illa, la Júlia hi coneixerà en Kin i es faran amics. Ell li ensenyarà tot el que sap de les estrelles i ella tot el que sap del mar. L’amistat, però, no serà l’únic que la Júlia trobi a l’illa perquè el gran conflicte, allò que farà trontollar el seu món serà la mare i el seu problema de salut mental. Una mare tan aviat immersa en la més profunda eufòria com absorta per una depressió severa. Menció especial mereixen les il·lustracions de Tom de Freston perquè amb una reduïda paleta de grocs i negres, converteix el llibre en una obra completa.

 

GRATZ, Alan. L’Amy i la biblioteca secreta. Roser Rimbau (trad.) Takatuka

Quan l’Amy va a la seva biblioteca escolar per agafar Pippi Calcesllargues (el seu llibre preferit), i s’adona que no hi és, d’entrada pensa que potser el té alguna altra persona, però quan la bibliotecària li explica que no hi és perquè les famílies l’han considerat inapropiat, l’Amy no es queda de braços plegats i decideix que cal fer-hi alguna cosa. El llistat d’obres prohibides no para de créixer i el consell escolar sembla que no té aturador amb la censura. Com s’ho faran l’Amy i els seus amics per llegir els llibres que volen? Una novel·la fresca i divertida, que obre molts temes de conversa interessants.

 

 

GALMÉS, Toni; GONZÁLEZ, Catalina. Molly Wind. Bibliotecàries a cavall. Astronave 

La Molly té nou anys i viu amb la seva germana a la granja dels seus oncles al sud dels Apalatxes. És una apassionada de la lectura i amb el seu cavall Carson es convertirà en bibliotecària a cavall. I serà així, portant llibres als racons més recòndits de Kentuky, que la Molly viurà moltes aventures. Basant en les històries reals de les bibliotecàries a cavall, les tres històries que conformen aquest còmic, són tres aventures que et roben el cor. La Molly és un personatge potent que ha vingut per quedar-se i convertir-se en un clàssic!

 

 

SECUNDÀRIA PRIMER CICLE

BATRUNI, Rima. Rima. Alba Domingo (il.) Piscina, un petit oceà

La Rima ens narra en primera persona els seus pensaments i vivències d’adolescent amb una prosa poètica calmada, però intensa i de gran bellesa. L’origen libanès del seu pare, la recent separació dels pares, el seu aspecte mestís, i una història d’amor molt antiga són alguns dels fils que teixeixen aquesta història. A més a més, la narració s’alterna amb set poemes de vers lliure que, sense puntuació ni rima, aporten un grau més de profunditat al text. Menció especial mereixen les il·lustracions d’Alba Domingo, seleccionades per la Longlist dels World Illustration Awards a la categoria de publicacions. Són una meravella que va més enllà d’acompanyar el text. Confegeixen en elles mateixes una narració que juga amb el text com ho fan els àlbums il·lustrats. Si bé el text sense elles funcionaria igual, les il·lustracions hi aporten un nou nivell de lectura que eleva el llibre a un nivell superior.

 

TURNAGE, Sheila. Tres cops de sort. Marc Donat (trad.) El jardí secret de Viena

La Mo LoBeau, filla adoptiva dels propietaris del cafè de Tupelo Landing, un poblet de Carolina del Nord, té onze anys i és la protagonista d’aquesta història. Al poble no hi passa mai res especial fins que un bon dia apareix el policia Joe Starr al cafè i un veí de Tupelo Landing apareix mort. La Mo, un belluguet de ment inquieta, juntament amb el Dale, el seu millor amic, decidiran començar una investigació pel seu compte i els acompanyarem mentre descobreixen una pila de secrets que fins aleshores el poble amagava. Amb un ritme que no decau i que enganxa, una excel·lent construcció de personatges i una creació d’espais i ambients magnífica, “Tres cops de sort” és una novel·la excel·lent i d’una gran qualitat literària. Sheila Turnage sap combinar de forma intel·ligent la trama de misteri detectivesca amb un rerefons de reflexions sobre la família i les amistats que van més enllà de l’argument de l’obra.

 

EFA, Ricard. Noceà. Atari & Tika. Mai més llibres

Primer volum d’una sèrie de còmics de ciència-ficció que ens situen en un futur distòpic, un futur on l’augment del nivell del mar ha desfigurat Europa i l’oceà tal com el coneixíem ha desaparegut: és el Noceà. En aquesta societat governada per una ferotge dictadura neoliberal acompanyarem l’Atari, una noia òrfena que no es conformarà amb la realitat i decidirà lluitar contra la injustícia seguint un camí que no serà fàcil i que li farà descobrir que no pot refiar-se de tothom…  Efa construeix una atmosfera futurista però amb la dosi perfecta d’elements prou similars a la realitat per fer-nos estar en estat d’alerta durant tota la lectura. Una història trepidant que se’t fa curta perquè t’atrapa i vols saber com continua.

 

EFA, Ricard. Noceà. Hola avatar! Mai més llibres

A “Noceà: Hola avatar!” Ja tenim les protagonistes presentades i continuem situats en aquest món distòpic governat per una dictadura ferotge. En aquesta nova història, la Tika i l’Atari se submergiran en una lluita per salvar els més petits: tots els nens i nenes que estan abduïts per un joc d’ordinador. De nou, en Ricard Efa construeix una narrativa molt atractiva on totes les peces encaixen i torna a jugar, com ja va fer amb la primera entrega, amb una combinació de crítica social i aventura que el fan súper interessant pel públic juvenil. En aquesta segona part, coneixerem una mica més l’Atari i la Tika, però encara no ens sabem tot el que voldríem i com que queden molts interrogants per respondre, un tercer volum es fa imprescindible!

 

 

SECUNDÀRIA SEGON CICLE

MATA, Toni. Nascuts per ser breus. La Galera

Relat distòpic que ens situa en un futur llunyà on els Eterns conviuen amb els Breus. Els Eterns ho són perquè han descobert un elixir que els congela l’edat, i els Breus ho són perquè treballen com esclaus pels Eterns i aquests els exterminen cíclicament. Periòdicament, quan la població mundial sobrepassa el llindar del límit sostenible, una gran llauradora arrasa els suburbis on viuen els Breus. I en aquest sistema de fràgil equilibri acompanyarem en Hunter en la seva lluita contra el poder implacable dels Eterns. Amb uns personatges molt ben construïts i un món creïble i ben definit, la novel·la ens planteja un seguit de dilemes ètics que generaran converses filosòfiques molt interessants.

 

 

MATA, Toni. L’Alè dels llaurats. Elastic

Després de Nascuts per ser breus, ens arriba per fi la continuació de la saga distòpica d’en Toni Mata. En aquesta segona entrega ens trobem al moment de la lluita clandestina contra el poder de Ciutat Eterna, i acompanyarem els protagonistes en la seva lluita per salvar la humanitat del règim deshumanitzador i implacable que domina el món. Cal destacar la força de la protagonista femenina, un personatge molt ben construït. Una dona forta, lluitadora, intel·ligent i capaç d’ordir l’organització clandestina de la resistència. Tant de bo no es quedi aquí i tinguem la continuació de la història!

 

 

HALSE, Laurie. Parla. Josep Sampere (trad.) L’Altra Tribu

La Melinda va arruïnar la festa de final de vacances trucant a la policia i això li està passant factura ara que el curs ha començat. Els companys li fan el buit, l’odien, i ella decideix aïllar-se, deixar de parlar i refugiar-se en ella mateixa. L’únic refugi que troba és la classe de plàstica perquè l’ajuda a entendre què li està passant… Però, què li està passant? Per què va trucar a la policia el dia de la festa? Enfrontar-se al seu turment serà l’única manera de trobar respostes i desfer el nus que l’oprimeix. Un text dur que va creixent mentre el llegim i una veu narrativa potent, pertorbadora i molt, molt necessària.

 

 

SCHAAP, Annet. Les noies. Maria Rosich (trad.) Nandibú

Un llibre de set relats que Annet Schaap reinterpreta a partir dels seus originals de tradició popular: una noia que neix monstruosa, una noia que espera trobar-se un llop, una noia amb una germana que no es desperta mai… I tots amb una noia protagonista al centre del relat, una noia de carn i ossos que ja no té res a veure amb els contes de fades. Acompanyat d’unes il·lustracions potents que fan el complement ideal de les set narracions. Un retelling imprescindible!

 

 

 

DASNES, Nora. Trucada perduda. Blanca Busquets (trad.) Meraki

Som a Oslo, a la tardor de 2021 i la vida continua després dels atacs terroristes que han sacsejat el país. La Rebekka i la Fariha comencen l’institut i intenten fer vida normal, però com es pot fer vida normal després de la commoció dels atemptats d’Utoya? Trucada perduda ens parla del terrorisme, però sobretot ens parla de la vida que es construeix després del trauma i de com es pot trobar a faltar tot el que no s’ha arribat a conèixer. Una narrativa gràfica molt potent que ens recorda que ser jove no sempre és fàcil.

 

 

BATXILLERAT

STEFFAN ROS, Manon. El llibre blau de Nebo. Emyr Gruffydd i Miquel Saumell Santaeugènia (trad.) Periscopi.

Després d’una catàstrofe nuclear, en Sion i la seva mare sobreviuen en un indret inhòspit del nord de Gal·les construint-se una nova vida en aquest nou món distòpic. Què en faríem de la nostra identitat quan aparentment està tot perdut? Qui som quan el nostre món desapareix i hem de sobreviure? Què és l’essencial per començar de zero? Un text preciós i profund sobre què vol dir viure i tot allò que ens cal per fer-ho. 

 

 

 

MIYAZAKI, Hayao. El viatge de Shuna. Marc Bernabé (trad.) Salamandra graphic.

Publicat al Japó el 1983, per fi ens arriba per primera vegada en català aquesta novel·la gràfica d’un dels creadors de l’estudi d’animació Ghibli. Amb unes il·lustracions amb aquarel·la de gran bellesa i inspirant-se en una llegenda tradicional tibetana, Miyazaki construeix la història d’en Shuna, un príncep que marxa cap a l’oest a la recerca d’unes llavors daurades que han de salvar el seu poble de la fam. Una història d’aventures que segueix el camí de l’heroi. Els fans de l’autor hi reconeixeran l’essència d’alguns dels seus grans personatges com la San de La princesa Mononoke.

 

 

MACHLUS, Shaina Joy. La paraula més sexi és sí. Petra Eriksson (il.) Núria Parés (trad.) L’altra editorial

Guia informativa sobre consentiment i educació sexual contra la cultura de la violació. Una lectura imprescindible per a tots els joves que va més enllà de les campanyes del “no és no” posant el consentiment al centre de l’educació sexual; perquè el consentiment sexual és molt més que un sí.

 

 

 

POESIA

SANTAEULÀLIA, J.N. Temps de Haikus. Luciano Lozano (il.) Akiara Books

Organitzat en 4 capítols que es corresponen a les estacions de l’any, Temps de haikus ens ofereix cinquanta poemes que ens conviden a gaudir de la pluja, el mar i la terra, l’observació dels astres… I com a través dels sentits podem percebre els canvis de la natura. Menció especial mereixen les il·lustracions que acompanyen els haikus perquè són un afegit poètic que fa d’aquesta una obra preciosa i imprescindible.

 

 

 

DESCLOT, Miquel. Nas de pallasso. Anna Font (il.) Kalandraka.

Poemari dedicat al món del circ en totes les seves dimensions. Poemes breus amb un lèxic concret del món del circ i el mestratge poètic de Miquel Desclot, fan d’aquest un poemari ideal pels infants de Cicle Mitjà de Primària endavant. Pareu atenció al darrer poema “El domador de les paraules”, un cant a la poesia i a l’art d’escriure-la.

 

 

 

CARMINATI, Chiara. Viatja vers: poesia a la butxaca dels texans. Pia Valentintis (il.) Joan-Elies Adell (trad.) Bira Biro 

Quan trobem un poemari pensat per a joves val la pena aturar-nos-hi i tenir-lo en compte per les aules de Secundària. Viatja vers és una obra poc habitual perquè recull un reflex de l’adolescència amb poemes que ens parlen de la família, l’amistat, l’amor i el desamor… Un viatge intens per l’univers dels joves al llarg de vuitanta poemes que poden ser una bona entrada al llenguatge poètic perquè segur que s’hi sentiran interpel·lats.

 

 

 

LLIBRES DE CONEIXEMENTS

AI Caramba! WOW. Diana Novell (trad.) Zahorí

Primer llibre de coneixements que ens arriba il·lustrat amb intel·ligència artificial. WOW és un homenatge a grans descobriments que han fet avançar la història de la humanitat des del foc a la IA. Un viatge per 55 descobertes que d’alguna manera han deixat una empremta positiva en la nostra història. Darrere de cada il·lustració s’hi amaga la feina d’artistes humans que han treballat perquè la intel·ligència artificial estigui al servei de la intel·ligència humana. Un llibre que provoca el debat i obre la porta a reflexionar sobre el paper de les IA en el món de la creació artística.

 

 

CARDOZO, Nat. Origen. Clara Mas (trad.) Libros del zorro rojo

Viatge per més d’una vintena de pobles originaris que tenen una relació respectuosa amb la natura, lluny dels pobles “civilitzats” que només busquem lucrar-nos amb els recursos de la Terra. En aquests pobles preval el sentit comunitari de la vida, que es basa en la reciprocitat, la solidaritat i l’ajuda mútua, a evitar l’excés i honrar el que es rep. Els pobles indígenes custodien el 80 % de la biodiversitat terrestre i són els primers conservacionistes de l’entorn natural que habiten. Es tracta d’un llibre únic amb unes il·lustracions que deixen sense alè i que conviden a perdre-s’hi gaudint de la bellesa dels detalls.

 

 

INCLÁN, Paco. Llengües del món. Joan Negrescolor (il.) Bel Olid (trad.) Litera

Al món hi ha milers de llengües que conformen un mapa de diversitat i riquesa. Amb una primera part dedicada als mapes i una segona que ens ofereix 12 relats sobre les llengües més extraordinàries de la Terra, Llengües del món ens obre una finestra per treure-hi el nas i aprendre i gaudir de diferents maneres d’anomenar el món. És una gran recerca, amena i d’allò més interessant, en què la il·lustració, i el color juguen també un paper important tot aportant una capa més de significat a llibre.

 

 

 

DUSSUTOUR, Alice. Néixer nena. Raquel Solà Garcia (trad.) Joventut

Avui dia, néixer nena és una marca de desigualtat, i més en funció del país on neixis. A partir de 5 testimonis, Alice Dussutour, ens explica què vol dir néixer nena i convertir-se en dona en cinc indrets del món. Barrejant ficció i documental, confegeix un llibre únic i valuós per fer obrir els ulls a nois i noies i parlar de tabús, d’imatge corporal, de menstruació, d’assetjament, de matrimonis forçats… Però també d’espais per a la revolta i l’esperança. Un crit molt necessari per a la igualtat a través de la presa de consciència.

 

 

#ACASALLEGIMENVEUALTA

BLAY, Meritxell (adapt.) L’Odissea. Genie Espinosa (il.) Inuk 

Si haguéssim de dir quina és la història de les històries, sens dubte, la resposta seria L’Odissea. És el relat que bressola la nostra tradició i fa més de tres mil anys que una cadena de lectures en veu alta i tradició oral la transmet de generació en generació. La Meritxell Blay, filòloga clàssica, n’ha fet una adaptació brillant adequada per a tots els públics on ens trobem un Ulisses que ens narra les seves aventures en primera persona: “Vull començar dient el meu nom: soc Ulisses, fill de Laertes, de l’illa d’Ítaca. No sé per on començar de tantes aventures que he viscut per la mar durant el retorn a casa.Es tracta d’un llibre excel·lent per a compartir a casa llegint-lo en veu alta i afegir-se, així, a aquesta cadena ininterrompuda de transmissió del poema èpic més famós de la història. Que comenci l’aventura, Ítaca ens espera!

 

 

PROFESSORAT

CORRERO, Cristina; PORTELL, Joan. Lectures que fan lectors. L’educació literària d’infants i joves. Eumo 

A Lectures que fan lectors, la Cristina Correro i el Joan Portell ens parlen de manera amena i propera dels orígens de la LIJ i ens en fan un recorregut històric molt aclaridor i interessant. Parlen també de la importància de la selecció i estableixen criteris objectius que ens anirà bé tenir presents per triar els llibres adients. També ens expliquen com analitzar críticament la LIJ i finalment, acaben fent-nos una pinzellada del que és o hauria de ser un bon Pla Lector i de quina manera aquest document es fa imprescindible per estructurar i sistematitzar què passa amb la lectura en un centre educatiu. Allunyat de la retòrica academicista, aquest és sens dubte un manual ideal per a posar una bona base, aclarir conceptes i oferir fils que es poden continuar estirant en funció dels interessos.

 

CORRERO, Cristina; VILA, Núria. La poesia a les primeres edats. Inici d’un itinerari. Associació de Mestres Rosa Sensat (Temes d’Infància; 79) 

Pensat i escrit per al professorat d’Infantil i Primària, aquest vol ser un manual útil per oferir recursos pràctics per a la formació literària de la infància. L’obra s’articula en quatre capítols que inclouen fonaments teòrics que legitimen els beneficis de la poesia a les aules, quadres d’objectius i propostes de dinamització, per acabar amb un corpus poètic classificat tenint en compte les diferents maneres de jugar amb les paraules: la poesia per dir, la poesia per mirar i la poesia per recitar, segons un itinerari de complexitat creixent dels 0 als 8 anys. 

Ves al contingut