Teniu a les mans el segon llistat de recomanacions literàries pensat per al conjunt de les 38 escoles Vedruna de Catalunya. Com sabeu, persegueix un doble objectiu: d’una banda, orientar les famílies en la compra de llibres ara que s’acosta la diada de Sant Jordi; de l’altra, oferir a les escoles una guia de possibles compres per ampliar i renovar els fons de les nostres biblioteques escolars.
Hi trobareu una selecció de recomanacions organitzades per franges d’edat, des del 0-3 fins a Batxillerat. Veureu que també s’hi ha inclòs un apartat de llibres de coneixements, un de poesia i un per al professorat. Ah, i aquest cop hi trobareu dues categories especials! La categoria #acasallegimenveualta perquè la lectura en veu alta és una pràctica que fomenta el plaer per la lectura i ens ajuda a enfortir els vincles mentre compartim aventures; i la categoria de llibres sobre Sant Jordi, perquè tots sabem que per la diada, sobretot els més menuts, gaudeixen molt dels llibres sobre la llegenda.
La selecció és a càrrec de Maria Gajas, responsable del programa de Biblioteca Escolar i Promoció de la Lectura de les escoles Vedruna. Ha triat els títols amb seguint, essencialment, el criteri de la qualitat literària dels llibres i de la seva diversitat. Per això hi trobareu varietat de gèneres, estils, formats i autors… I sobretot, s’ha vetllat perquè no només hi hagués novetats editorials sinó també llibres de fons, aquells imprescindibles que han de nodrir les nostres biblioteques de casa i de l’escola. Esperem que us sigui una guia útil i que aquest Sant Jordi, totes les cases i escoles s’omplin de llibres! Bon Sant Jordi i bones lectures!
EDUCACIÓ INFANTIL 0-3
MORY, Tristan. El llibre que sap fer de tot. Marga G. Borràs (trad.) Kókinos
Sabíeu que un llibre tan petit pot fer moltes coses? Ningú no ho diria, però aquest llibre pot fer l’ullet, ficar-se el dit al nas, treure la llengua… Us ho imagineu?? Fins i tot llegeix i dibuixa! És un llibre realment espaterrant! I amb sorpresa final!
Un llibre de cartó ideal per a les mans més petites, perquè toquin, mirin, juguin, imaginin… I més endavant, llegeixin gràcies a la tipografia grossa i en majúscules.
I tot rient i jugant, aprendrem les parts del cos i el seu moviment.
Un llibre que com veieu, sap fer de tot!
MARTÍ, Meritxell. Mixifú i el pastís. Xavier Salomó (il.) Combel
Una nova història del gat més famós entre els menuts: en Mixifú! En aquesta ocasió l’ajudarem a preparar el pastís per la festa d’aniversari d’en Bonaespina, una cosa que fa molta il·lusió, i encara més si la pots compartir!
Un gatet juganer que mira el món amb curiositat i convida els més petits a interactuar amb el llibre fent pujar i baixar elements per completar la narració i fer que apareguin elements sorpresa.
VILA DELCLÒS, Jordi. Top10 Gaudí. Mediterrània
Un passeig preciós per les obres de l’arquitecte Antoni Gaudí magistralment il·lustrades pel Jordi Vila Delclòs. Una visita per deu punts destacats de l’arquitecte que ens conviden a observar atentament les imatges per trobar-hi el nombre de coses que ens marca cada doble pàgina. Dues orenetes, tres estels, quatre finestres, cinc… Haureu de fixar bé la mirada i jugar-hi amb els més petits.
Un llibre preciós que va més enllà dels típics llibres per aprendre a comptar i que acaba amb un mapa de la ciutat de Barcelona perquè hi puguem localitzar els deu punts del recorregut: la Casa Batlló, la Sagrada Família, la Pedrera, el Park Güell…
DE MONFREID, Dorothée. Espereu-me! Raquel Solà (trad.) Libros del Zorro Rojo
Una nova aventura de la colla dels gossets, que en aquesta ocasió es reuniran per anar junts de vacances. Són en Popov, en Miki, en Nono, l’Agus, la Zaza, la Kika, la Jana, en Pere i l’Omar, que, com sempre, arriba l’últim, perquè és clar, carregar la motxilla, posar-se el banyador, caminar per la sorra… És una feinada i no pot seguir el ritme del grup. Cansat que mai no l’esperin, acabarà descobrint que quedar-se enrere potser no és tan mala cosa…
Grans il·lustracions a doble pàgina plenes de color i de detalls que faran les delícies dels més petits!
EDUCACIÓ INFANTIL 3-6
STEAD, Philip C. Un dia diferent per al senyor Amos McGee. Erin E. Stead (il.). Carlos Mayor (trad.) EntreDos
El senyor Amos McGee és el guarda del zoo i cada matí, de manera metòdica, es lleva, es vesteix, es prepara el te i agafa l’autobús número 5 per anar a treballar. Un cop al zoo, té un moment especial amb cada animal: juga a escacs amb l’elefant, fa una cursa amb la tortuga, explica contes al mussol… Però un dia el senyor Amos es desperta ben refredat i no pot anar al zoo. Aleshores, seran els animals els qui agafaran l’autobús per anar a visitar-lo i cuidar-lo.
Un àlbum preciós on tots els elements formen part de la narrativa com ara la paleta de colors, que va canviant i adaptant-se a cada moment. Una bellíssima història que enamorarà grans i petits.
BAUER, Jutta. El viatge d’en Jep. Lourdes Bigorra (trad.) Bindi Books
L’escriptora i il·lustradora alemanya Jutta Bauer ens regala una nova versió d’aquest conte ja clàssic dels anys 90 en una edició preciosa amb noves il·lustracions i un disseny cuidadíssim de Bindi Books i que per primera vegada tenim en català.
L’àlbum ens explica dues històries alhora, dues vides que transcorren paral·lelament i totes dues acaben confluint en un final tendre que ens farà somriure. D’una banda, la història d’en Jep, que ha de complir l’encàrrec del rei; de l’altra, la història del que està passant al castell mentre en Jep és de viatge
La mestria de l’autora queda palesa en aquesta obra on el com i el què dialoguen de manera magistral en un viatge que canviarà la vida del protagonista.
MANRIQUE, Carles. El petit senyor Remeis. Yael Frankel (il.) La Topera
Aquesta és la història d’un carter que entre moltes altres coses, reparteix cartes. Una història tendra explicada amb la veu del fill que ens parla de la importància de tenir cura dels altres.
És una història senzilla i plena de calidesa, d’aquelles que emociona perquè ens parla de les coses realment importants. Un llibre ideal per a compartir i fer-ne diverses relectures tot gaudint dels detalls de les il·lustracions i de la bellesa del text.
I al final hi trobem un petit regal, una carta per escriure a qui nosaltres vulguem!
SENDAK, Maurice. A la cuina de nit. Miquel Desclot (trad.) Kalandraka
Sendak no pot faltar mai a les nostres lleixes, i amb A la cuina de nit podreu comprovar que els més menuts hi entren de cap! Ens trobem dins del somni d’en Quel, un infant que mentre dorm viatja entre ampolles de llet gegants i sacs de farina enormes. Un escenari oníric ple de referències que piquen l’ullet als lectors més grans i que fan d’aquesta una obra d’infinites lectures.
Una aventura molt boja amb punts surrealistes que crea un fantàstic món de ficció per explicar-nos què passa a la cuina perquè puguem gaudir d’un bon pastís cada matí.
PRIMÀRIA CICLE INICIAL
CANAL, Eulàlia. Te de maduixa al cau del teixó. Toni Galmés (il.). Bindi Books
L’os busca les seves ulleres, el teixó busca la son, l’esquirol busca la felicitat i el llop l’amistat. Aquests quatre personatges a la recerca d’alguna cosa es trobaran entre ells; i serà compartint tes i converses que forjaran la seva amistat.
I serà acompanyant-los en les seves aventures i recerques que descobrirem què passa quan diem una mentida o quan decebem algú; però el més important és que aprendrem que la felicitat de vegades no s’amaga en el fet de trobar el que busquem sinó en tot el que ens regala el camí de la recerca.
Una història preciosa i bellament il·lustrada pel Toni Galmés.
DÍAZ REGUERA, Raquel. La tribu de la Kai. Llibre 1, La dansa de comptaambmi. Lucía Serrano (il.). Maria Callís (trad.) Flamboyant
En aquest primer volum de la nova col·lecció de Flamboyant per a primers lectors que ja són autònoms, coneixem la Lia, una nena prehistòrica que cada dia ha de lluitar contra mosquits caiman i plantes carnívores fins que un dia, un volcà entra en erupció i una pluja de meteorits la separa de la seva tribu.
Estructurada en capítols curts, La Tribu de la Kai ens presenta una narració àgil, amb un to fresc i un humor pensat per apel·lar als infants i consolidar l’hàbit lector.
SMITH, Sydney. Te’n recordes? Libros del Zorro Rojo
L’autor de Parlo com el riu, i recent guanyador del premi Hans Christian Andersen 2024, ens porta ara una nova obra per parlar-nos dels mecanismes de la memòria i de com es construeixen els records. I ho fa amb una mare i un fill que, estirats al llit mentre es fa de dia, juguen a evocar records de moments viscuts fent que passat i present es trobin en aquest joc sobre la memòria.
Com sempre, Sydney Smith ens regala unes il·lustracions de gran bellesa amb un joc de llums i ombres que ens deixa embadalits.
DUBUC, Marianne. El camí de la muntanya. Francesca Martínez (trad.). Joventut
La senyora Teixó cada diumenge puja sola al cim de la muntanya del Pa de sucre fins que un bon dia, en Leo decideix acompanyar-la. Al llarg de la narració els acompanyarem en la descoberta del camí que els durà al cim de la muntanya. Un camí que, naturalment, estarà ple d’aprenentatges i descobertes.
L’àlbum és ple de poesia i de detalls que, combinats amb l’estil i el llenguatge tan característic de la Marianne Dubuc, fan d’aquest un llibre que us robarà el cor, n’estic convençuda!
PRIMÀRIA CICLE MITJÀ
MARSOL, Manuel. Duelo al sol. Fulgencio Pimentel
Seieu còmodament a la butaca per endinsar-vos en un autèntic western perquè Manuel Marsol construeix una narrativa 100% cinematogràfica començant amb un pla detall que anirà obrint amb un zoom out per explicar-nos la història d’un duel entre un nadiu nord-americà i un cowboy.
Amb unes imatges que s’escapen dels límits del paper, és inevitable que viatgem a la gran pantalla a mesura que anem reconeixent, potser sense saber-ho, els recursos visuals dels quals se serveix el gènere de les pel·lícules de l’oest americà per explicar-nos la història.
Un àlbum magistral que juga amb els plans, allarga la tensió del duel i no escatima dosis d’humor per dur-nos fins a les darreres pàgines i descobrir com acaba el duel. El text és breu però indispensable, i res en tot el llibre és superflu o sobrer. Ja veureu com hi tornareu diverses vegades, talment com passa amb les bones pel·lícules.
VALLÈS, Tina. Els pòstits del senyor Nohisoc. Christian Inaraja (il.). La Galera
La Clàudia veu el camió de les mudances davant de casa seva: té un nou veí que arriba a l’escala amb un enorme carregament de caixes de llibres! Però, per què viu sol? Per què és tan enigmàtic? De mica en mica, el veí i la Clàudia començaran a comunicar-se deixant-se notes en post-its i sense cap voluntat alliçonadora, Vallès ens parlarà de temes com la depressió, la soledat, la perseverança i sobretot, l’amor per la literatura.
Mereixedora del premi Folch i Torres 2020, aquesta és una història molt ben construïda amb un ritme pausat. No hi espereu trames trepidants ni grans aventures, perquè de vegades, el fet de conèixer algú, ja és en si una gran aventura!
RIONÉ, Joan. Tortuga. Piscina, un petit oceà
Tortuga ve a continuar (i esperem que no a acabar!) el relat familiar que va començar Naïm i va seguir amb Rima. En aquest tercer llibre la veu narrativa és la de la tortuga i amb un text divertidíssim escrit en primera persona, ens endinsem en la vida de la família a través dels ulls del petit rèptil des del moment en què arriba a casa fins que és tan velleta que amb prou feines pot moure’s.
El to fresc i carregat d’humor amara un relat que no escatima intel·ligència ni profunditat i que, amb una estructura de capítols curts, fan d’aquest un llibre ideal per a ser llegit en veu alta.
JANNSON, Tove. Un viatge perillós. Elena Martí i Segarra (trad.) Blackie Little
Considerat una obra mestra de la literatura infantil, aquest àlbum de gran format i bellament editat, ens regalarà una estona fantàstica d’aventures al més pur estil Tove Jannson.
Ens trobem amb la Susana, una nena que està avorridíssima durant les vacances d’estiu, i que s’endinsa en un univers fantàstic de la mà dels Mumins i alguns dels coneguts habitants de la vall dels trols més famosos de la història. Una gran aventura els espera: travessar terrenys volcànics, zones congelades… i fins i tot un recorregut en globus! Una gran peripècia narrada amb grans il·lustracions a doble pàgina de la mateixa Tove!
PRIMÀRIA CICLE SUPERIOR
MURGO, Antonia. Miss Desembre i el clan de la Lluna. Xavier Solsona (trad.). Nórdica Libros
Quan la Desembre troba feina de mainadera, poc s’imagina tot el que l’espera! De fet, poc s’imagina a quina casa ha anat a parar perquè resulta que el pare del nen que ha de cuidar és ni més ni menys que… l’Home del Sac!! Sí, sí, el veritable i espantós Home del Sac!
Es tracta d’una novel·la divertida, amb una bona construcció de personatges i que manté el ritme durant tota la lectura. Hi trobarem, un bon text literari que destaca sobretot per una redacció de descripcions brutal.
MÁRQUEZ, Eduard; LAPERLA, Artur. Integral XXL. VOLUM 2. L’altra Tribu
En aquest segon volum de les aventures de la nostra heroïna de capçalera, la XXL, veurem com s’ha d’enfrontar a la malvada Multimulti, una de les mutants més malvades del món mundial, i també haurà de lluitar contra tota una família, els Swoonarie que, abans de cometre els grans robatoris, transformen en núvol tothom qui els pot fer nosa.
No perdeu l’ocasió de viure aquestes noves aventures amb la Dijous, la nostra superheroïna preferida!
VARON, Sara. Robot dreams. Astronave
Després d’un fantàstic dia de platja, en Robot ha quedat una mica rovellat i en Gos, sense saber massa què fer, el deixa abandonat.
El temps passa i veiem com en Gos intenta substituir-lo, però no se n’acaba de sortir…
Veurem de manera entrellaçada com passa el temps pel Robot que ha quedat immòbil i estès a la sorra, i pel Gos amb els seus intents de trobar una nova amistat.
Una bella narració sobre l’amistat en format de còmic sense mots i que ha estat portada recentment a la pantalla gran en format de curtmetratge.
PARR; Maria. Tània Claravall. Zuzanna Celej (il.). Mertixell Salvany (trad.). Nórdica Libros
La Tània viu amb el seu pare a Claravall, un poblet remot d’un fiord noruec. El fiord és la llar de la Tània, una nena de nou anys que fa de contrapunt a la calma i el silenci del paisatge; amb els seus rínxols rojos de lleó i cavalcant sobre la neu amb el seu trineu o amb els esquís, viurà tot d’aventures, algunes molt divertides, d’altres no tant…
Claravall és tant al nord que la Tània és gairebé l’única nena del poble, i per això quan el seu millor amic ingressa a l’hospital, tot el seu món es posarà de cap per avall.
Tània Claravall ens parla d’aquell moment final de la infantesa, la frontera entre la innocència i els jocs infantils i l’obertura a un món de noves preguntes de difícil resposta: per què hi ha persones que poden passar trenta anys sense parlar-se? Per què el pare i la mare han de viure separats? Per què troba tant a faltar la mare?
SECUNDÀRIA PRIMER CICLE
LE NGUYEN, Trung. El pez mágico. Astronave
Els pares d’en Tién, instal·lats a Los Angeles, són immigrants vietnamites i no dominen massa l’anglès… A en Tién, el fill que ja ha nascut als Estats Units, li passa el mateix amb el vietnamita, que no el domina massa. Aquesta desigualtat idiomàtica entre generacions, que a priori ens podria semblar una dificultat, és motiu d’unió entre mare i fill perquè els moments de lectura en veu alta que comparteixen creen un lligam entre ells, però també entre la seva realitat i la ficció compartida.
Trung Le Nguyen teixeix una història preciosa que combina tres nivells narratius, cadascun narrat amb una tinta: magenta per al present, ocre per als flashbacks i blau per la ficció que comparteixen mare i fill.
RODGERS, Mary. Quin dia tan bèstia! Maria Antònia Oliver (trad.). L’Altra Tribu
L’endemà d’una discussió, l’Annabel es desperta i s’adona que s’ha convertit en la seva mare! Potser té davant, l’oportunitat de fer tot el que li doni la gana?
L’Annabel, que amb tretze anys té la mare més estricta que coneix, ara de cop volta de l’ocasió de gaudir dels seus privilegis!
Amb un prosa fresa i un to desimbolt i sovint gamberro, Mary Rodgers va escriure aquest best-seller que combina el realisme amb tocs de fantasia i molt d’humor. Una novel·la dels anys 70 que manté vigent el missatge malgrat mostrar un model de gènere i de família molt allunyat del present.
Un clàssic de la literatura juvenil que ens parla d’un tema universal: la distància que separa el món adult del món adolescent.
STANIŠIĆ, Saša. El llop. Regina Kehn (il.). Cristina Sala (trad.). L’Altra Tribu
El protagonista d’aquesta història es veu obligat a anar de campaments enmig del bosc durant les vacances d’estiu. Al mig del bosc! Amb els mosquits, les excursions, els focs de camp i un munt d’activitats de natura! Quin despropòsit!
Amb tot, li tocarà compartir cabana amb en Jörg, un company de classe diferent de la resta i blanc de mofes i burles d’alguns companys; i d’alguna manera els dos companys es trobaran al marge de la normalitat perquè cap dels dos encaixa massa. El protagonista, de qui sabrem el nom quan acabem la novel·la, veurà com alguns nois tracten malament en Jörg i, sense acabar mai d’enfrontar-s’hi i es limitarà a observar fins que una nit, a la cabana se li apareixerà un llop en somnis? Què deu voler dir? Quin és el preu que cal pagar per ser com la majoria?
WILLIANS, Geoffrey. A la porra l’ESKOLA! Ronald Searle (il.). Maria Rossich (trad.) El Jardí secret de Viena.
Una novel·la esbojarrada i molt divertida sobre el món de l’escola que ja és un clàssic de la literatura infantil i juvenil. Amb ella, el seu escriptor Geoffrey Willians, professor d’escola, va assolir la fama i va col·locar St. Custard’s a l’univers d’escoles de la LIJ.
Escrita en primera persona per en Nigel Molesworth és una narració políticament incorrecta, plena de faltes d’ortografia i barbarismes per tot. A través de la seva veu coneixerem el col·legi St. Custard’s perquè ell el coneix com ningú altre: els punts dèbils de cada professor, com escapar-se del despatx del director o com fer desaparèixer els pèsols del plat sense que ningú se n’adoni.
SECUNDÀRIA SEGON CICLE
DÁVILA, Berta. Un elefant a la sala d’estar. Sebastià Portell (trad.) Sembra
Seria impossible que no veiéssim un elefant a la sala d’estar, oi? El títol de la novel·la fa servir aquesta metàfora per parlar-nos d’un tema del qual tothom evita parlar: la Rosa s’ha suïcidat i els protagonistes d’aquesta història s’han quedat sense mare, companya, amiga, germana, pacient…
A cada capítol hi trobarem la veu d’un d’aquests personatges que ha patit la pèrdua de la Rosa i de mica en mica, els lectors descobrirem ferides antigues de la Rosa que no tothom coneix i que, d’alguna manera, ens ajudaran a conèixer millor les circumstàncies del seu dolor: la Rosa
Un text ple de delicadesa i molt commovedor; un text que ens parla del dolor pel dol després d’un suïcidi i que celebrem poder llegir amb els joves.
OATES, Joyce Carol. Ulls verds. Josep Sampere (trad.) L’Altra Tribu
Freaky Green Eyes (títol original) és una novel·la que explora les complexitats d’una família que amaga secrets i que viu sota la batuta d’un pater familias maltractador, en Reid Pierson, famosíssim esportista retirat que fa de comentarista d’esports a la televisió. La història ens l’explica en primera persona la Franky, filla d’en Reid i la Krista Connor, i ho fa amb una veu narrativa molt potent que retrata les emocions intenses i contradictòries d’estimar un pare tot i saber que és maltractador, de no voler-ho assumir, de culpar una mare de tota la situació que viuen malgrat saber que ella n’és víctima, etc. Una veu narrativa potent i calidoscòpica que té el seu alter ego en l’Ulls verds, la representació del seu jo valent, de la Franky que sap què és el que passa i es resisteix a cedir al maltractament psicològic del pare.
PESSOA, Ana. Mary John. Mercè Ubach (trad.) L’Altra Tribu
La Maria João li escriu una carta al seu amor de la infància, en Júlio, i aquesta carta és l’argument de la novel·la. Serà llegint-la que anirem descobrint la història de la Maria des dels inicis a la placeta del barri on es troben amb la colla, fins que marxa de la ciutat i això reconfigura les seves amistats i la perspectiva del seu enamorament d’en Júlio. La Maria anirà descobrint el seu lloc al món i aprendrà que les històries d’amor no són un conte de fades i està bé que sigui així.
La novel·la, a més a més, tracta temes molt centrals de l’adolescència com és la preocupació pel cos i els canvis que aquest experimenta; la relació amb les amistats… I això, sense oblidar els referents de la família: la mare, el pare i l’àvia, cadascun des d’un lloc narratiu propi jugaran un paper molt important en la vida de la Maria i l’acompanyaran, a la seva manera, en el seu camí vital.
TAN, Shaun. Emigrantes. Barbara Fiore
Què ens mou a deixar-ho tot enrere per emigrar a un país desconegut? Amb aquest còmic sense mots, Shaun Tan ens explica la història de qualsevol emigrant, desplaçat, refugiat… Un homenatge a tots els emigrants anònims que ho han hagut de deixar tot enrere per emprendre el forçós viatge de la migració.
Per fer-ho, l’autor es va basar en històries autobiogràfiques reals i el resultat és un àlbum canònic que explora la idea de què vol dir ser immigrant en una cultura completament aliena: les dificultats idiomàtiques, els costums, l’organització social, la manera d’entendre el món… I tot amb una narrativa visual sense paraules.
Un imprescindible de qualsevol biblioteca, sigui personal o escolar.
BATXILLERAT
GENDRY-KIM, Keum Suk. Herba. Yasmine Bonjoch (trad.) Reservoir Books
Herba és la història real d’una supervivent: la Lee Ok-Sun, una jove coreana que durant la guerra del Pacífic va ser explotada com a “dona de conhort”, un eufemisme emprat per l’exèrcit imperial japonès per referir-se a les esclaves sexuals. Herba ens explica un dels capítols més foscos de la història del segle XX.
A partir de les entrevistes que l’autora va mantenir amb la Lee Ok-Sun en una residència per a antigues dones de conhort, aconsegueix narrar-ne la infantesa, com va créixer en un ambient extremadament pobre i com va ser venuda a diverses famílies adoptives fins que es va produir l’ocupació japonesa i el 1942 la van traslladar per la força a una base aèria a la Xina. Herba ha estat considerada una obra mestra del còmic biogràfic i és una lectura devastadora i necessària a parts iguals.
CLIMENT, Mercè. Més enllà dels murs. Sembra
El protagonista d’aquesta història, Olau, és un jove que acaba de perdre la mare i que mentre navega pel dol més profund es veu obligat a refer tot el que l’envolta: nou institut, noves amistats… Una nova vida plena d’una absència massa grossa, d’un buit que l’aboca a construir un mur de protecció, una cuirassa per contenir les emocions.
Aquest mur metafòric de l’Olau, trobarà el seu mirall en un altre mur, el de la memòria històrica. Amb el viatge d’Olau a Berlín en un intercanvi d’estudiants coneixerà Fazilet, una jove alemanya d’ascendència turca amb qui aprendrà a transitar el dolor i qui esdevindrà una peça clau en el procés del dol de l’Olau. El punt culminant de la novel·la el trobem quan els joves visiten el camp d’extermini de Ravensbrück perquè allà hi descobreixen la història personal de Virtudes Cuevas, una jove valenciana filla del mateix poble que l’Olau, que va estar presa al camp i que va sobreviure a l’Holocaust.
LAFEBRE, Jordi. Soc el seu silenci. Andrea Jofre (trad.) Norma
Ambientat a Barcelona, el darrer còmic de Jordi Lafebre ens regala una història detectivesca protagonitzada per l’Eva, una psiquiatra en hores baixes que està sent avaluada pel doctor Llull perquè darrerament ha tingut comportaments un xic excèntrics a causa dels quals li han retirat la llicència.
La trama es desenvolupa a la consulta del doctor Llull a través de les explicacions que l’Eva li dona dels successos dels darrers dies. Resulta que responent a la demanda d’ajuda d’una pacient seva, l’Eva s’ha vist involucrada en un crim en el si d’una rica família de viticultors.
L’estil tremendament dinàmic i l’excel·lent composició de vinyetes, combinats amb una construcció de personatges magnífica, fan d’aquest un còmic imprescindible que s’afegeix a les grans obres de Lafebre.
POESIA
KAVAFIS, K.P. Lluny del món. Mar Borrajo (il.). Alexis Eudald Solà i Farrés (trad.) Piscina, un petit oceà.
Una proposta poètica única i molt necessària. En Joan Rioné, editor de Piscina, un petit oceà, actualitza el poema Murs de Kavafis (1897) i ho fa d’una manera que et deixa amb la boca oberta i la consciència remoguda.
La nova lectura dels versos ens la donen les il·lustracions de Mar Borrajo, que amb un traç negre i petites taques de color vermell per a representar telèfons mòbils, ens mostren de manera punyent fins a quin punt la nostra societat ho viu tot a través de pantalles i ben lluny del món.
Un llibre inclassificable que hauria de ser a totes les escoles i a l’abast de totes les famílies, un cant a mirar-nos més enllà de les pantalles.
CASAS, Lola. Els poemes de la Lola. Mercè Galí (il.). El Cep i la Nansa
Si busqueu un bon llibre de poesia per als més menuts (i no tant!), aquest és el vostre llibre. Un recull de poemes de la Lola Casas organitzats amb capítols temàtics que ens faciliten molt la cerca per a moments determinats posant de manifest l’experiència professional de la Lola que ha estat mestra vocacional tota la vida. Així, hi trobem poemes per a mirar i observar, per fer festa i xerinola o poemes que semblen contes, entre moltes altres categories. Cada capítol, a més, comença amb un text de la Lola on ens hi explica la seva visió de la selecció, el perquè de la tria o la seva experiència amb els poemes que ens presenta.
Cal destacar també les il·lustracions de la Mercè Galí perquè són el complement ideal per la poesia de la Lola, ja que copsen a la perfecció l’essència dels versos i hi afegeixen significat i bellesa tot fent d’aquest, un recull exquisit de poesia.
MOLIST, Pep. Peti(ti)teses. Alicia Varela (il.). Babulinka Books
Després del magnífic Rastellera de colors, el tàndem Molist i Varela tornen a sorprendre’ns amb un poemari preciós. En aquesta ocasió posant la mirada en aquelles coses petites que ens envolten i formen part de la nostra quotidianitat: un fil, un clip, una formiga, un follet o un gra de sorra entre d’altres.
Al final hi trobem una bonica reflexió dels autors sobre l’origen del llibre, la selecció dels colors d’inspiració mironiana o l’ordre interns dels poemes.
Es tracta d’un petit (gran) llibre que ens regala una preciosa oda a la grandesa de les petites coses.
Ah! I mireu bé les guardes, que tot el llibre és ple de detalls i les guardes en són un bon exemple!
LLIBRES DE CONEIXEMENTS
DUTHIE, Ellen, JUAN CANTAVELLA, Anna. ¿Así es la muerte? Andrea Antinori (il.). Wonder Ponder
Wonder Ponder és una editorial que cal tenir sempre al radar perquè editen llibres sobre filosofia per a infants d’una manera magnífica. M’atreviria a dir que tot el que editen es pot comprar amb els ulls tancats (o agafar en préstec a la biblioteca!).
En aquesta ocasió, l’Ellen Duthie i l’Anna Juan responen 38 preguntes sobre la mort que els han plantejats infants i joves (de 5 a 15 anys) d’Espanya, Mèxic, Argentina, Finlàndia i França. Preguntes com “Jo em moriré?”, “On anem quan ens morim?” o “Algun dia ens extingirem?” mostrant un ampli ventall de profunditats i interessos sobre l’univers de la mort.
Si pensem que van rebre més de mil preguntes, és de lloar la feinada que els ha suposat arribar a selecció final de 38 així com la gran qualitat de les respostes que donen als interrogants. Amb un to informal i gens moralitzant; i amb la voluntat fèrria de respondre des del rigor amb respostes que estiguin a l’abast de tots els lectors.
Un llibre essencial, perquè de la mort n’hem de poder parlar sempre i no només quan ens toca de prop o s’acosta Tots Sants.
JUNE, Rebecca. Woman Power. Ximo Abadía (il.) Zahorí
Històricament, les dones, la meitat de la població mundial, han hagut de lluitar i continuen lluitant per obtenir educació, drets, oportunitats, llibertat, representació, poder i salaris equitatius. Les dones s’han unit al llarg de la història per protestar contra la discriminació i defensar els drets humans, exigint necessitats bàsiques que els eren negades.
En aquest llibre hi trobem algunes de les moltes protestes pacífiques que han estat liderades per dones a tot el planeta. Un llibre de no ficció necessari més enllà del 8 de març.
#ACASALLEGIMENVEUALTA
DOYLE, Roddy. El mètode Xof. Brian Ajhar (il.), Armand Carabén (trad.) Blackie Books
Nosaltres no els veiem, però els Mofetes ens vigilen! Són uns éssers petits que si descobreixen que hem estat injustos amb els infants, ens castiguen amb el Mètode Xof, un càstig fastigós que només descobrireu si llegiu el llibre, i que el senyor Mack està a punt de rebre.
Una novel·la hilarant que ens farà riure molt si la compartim fent-ne lectura en veu alta perquè amb grans dosis d’humor absurd, Roddy Doyle construeix un relat divertidíssim a partir d’un fet anecdòtic.
L’escatologia i l’absurd fan d’aquesta una novel·la fantàstica que, els qui l’hem compartit, no ens cansem de recomanar.
KROWTHER, Kitty. Els contes de la mare ossa. Toni Lillet (trad.) Libros del Zorro Rojo
S’ha fet fosc, i ficat dins del llit, el petit os li demana a la mare que li expliqui tres contes per adormir-se. Ni un ni dos, no, tres! I la mare els hi explica fil per randa. Emulant la màgia de les narracions orals explicades a la vora del foc, la mare explica el conte de la guardiana de la son, que cada vespre fa sonar el gong i els diu als animalons que és hora d’anar a dormir; també explica el conte de la nena que s’endinsa dins del bosc perquè vol collir un fruit blau fosc, però perd el camí per tornar a casa; i la història de Galderic, un senyor amb abric que viu al forat d’un arbre i que no aconsegueix agafar el son.
Amb un estil inconfusible i guanyadora del premi Astrid Lindgren el 2010 (és el Nobel de la literatura infantil!), us recomano que gaudiu d’aquesta delícia de llibre, una proposta ideal per llegir en veu alta abans d’anar a dormir.
Especial SANT JORDI
SAMBA, Gina. La llegenda de Sant Jordi. Els orígens. Cuchu (il.). Cossetània
Un còmic que ens proposa un viatge en el temps per conèixer els orígens de la llegenda més nostrada. Per què el 23 d’abril es venen llibres i roses? Va existir realment Sant Jordi? En Cesc i la Vinyet ens acompanyaran en aquest viatge i amb ells respondrem totes aquestes preguntes viatjant des de l’època romana fins als nostres dies.
Aquest és el primer títol d’una col·lecció que Cossetània estrena per anar-nos explicant els orígens d’on venen diferents festes populars i tradicions catalanes.
COPONS, Jaume. El meravellós, singular i sorprenent llibre de Sant Jordi. Liliana Fortuny (il.). Combel.
El tàndem de creadors de les sèries de l’Agus i els monstres i Bitmax&Co presenten aquest Sant Jordi un llibre difícil de classificar: és un còmic? Un àlbum? Un llibre de coneixements? És ben bé una bona barreja de les tres coses per oferir-nos un tribut a Sant Jordi explicant-nos tot el que sabem de l’origen del personatge, de la llegenda i la celebració de la diada, amb un to desimbolt però rigorós. I per acabar, el llibre conclou amb les instruccions que hem de seguir en cas de trobar-nos amb un drac i haver de lluitar-hi. Mai se sap quan ens pot fer falta estar preparats!
VALLÈS, Tina. Sant Jordi de cap per avall. Òscar Julve (il.). Comanegra
Si esteu ja una mica farts de tantes llegendes de Sant Jordi i creieu que coneixeu la llegenda del dret i del revés… Aquest és el vostre llibre! Potser descobriu que no ho sabíeu pas tot de la llegenda… Esteu avisats!
Una fantàstica versió en vers rimat que ens explica la història del revés perquè ja se sap que “El Sant Jordi original és el que comença pel final!” No us el perdeu perquè tot ell és per gaudir-lo de dalt a baix, o de baix a dalt, ara no us ho sé dir… Un text magnífic de la Tina Vallès i unes il·lustracions fantàstiques a tot color de l’Òscar Julve.
PROFESSORAT
RODARI, Gianni. Escola de fantasia. Bel Olid (trad.) Blackie Boooks
Qui no coneix Rodari? Els seus Contes per telèfon han format part de moltes de les nostres biblioteques personals des de sempre, i en aquest Escola de fantasia reeditat el 2017, tenim l’ocasió de gaudir d’un recull d’articles seus, setze en total, publicats al llarg de la dècada dels setanta del segle passat. Tots ells versen al voltant de la seva idea d’educació i per extensió, sobre la lectura, la introducció de l’escriptura i els famosos nou preceptes que no hem de seguir si no volem que els infants odiïn la lectura.
La lectura d’aquest recull és especialment interessant per a mestres i tots aquells qui tenim infants al voltant i ens preocupa la seva educació literària.
GRANERO, Nono. Cartografía del cuento popular. Una colección de mapas para recorrer cuentos de la tradición oral. Ekaré
L’autor d’aquest llibre és un gran narrador oral i coneixedor del folklore, i amb la seva tasca sempre intenta vetllar perquè no es perdi la transmissió del conte popular. Amb aquest llibre tan singular, Granero ens posa a l’abast un suport per la memòria per tal que no es perdin els detalls de les històries que es conten en veu alta.
Al llibre hi trobem dotze mapes i cadascun correspon a un conte popular que s’estructura al voltant d’un territori on s’esdevenen les diferents accions de la narració. Fruit d’un laboriós treball de documentació, ens trobem davant d’uns mapes absolutament diferents entre si (des del mapa d’un metro a una cartografia medieval). Però i els contes? Doncs els contes no els hi trobareu pas, perquè són de tradició oral! I us haureu d’espavilar per a trobar-los o aprendre’ls pel vostre compte: Els tres cabridets, La serp dels set caps, Les tres taronges de l’amor o en Jan de l’Os en són alguns exemples.
Un llibre de mapes que no pot faltar a cap escola i que hauríem de tenir a l’abast tots el qui fem mediació literària.
(Si entreu al web de l’editorial, hi trobareu una guia de lectura fantàstica que us donarà pistes per utilitzar-lo com a recurs pedagògic.)
AFANÀSSIEV, Aleksandr. L’ocell de foc i altres contes russos. Ivan Bilibin (il.) Margarida Ponsatí-Murlà (trad.) Libros del Zorro Rojo
Preciosa selecció dels set contes populars russos més destacats, recollits pel folklorista Aleksandr Afanàssiev i amb les il·lustracions que es van fer per a l’edició de 1899 d’aquests relats, que a finals del segle XIX formaven part de la tradició oral.
Un llibre valuós tant per l’acurada edició, com pel valor històric i la qualitat dels textos i la traducció. Una joia bibliogràfica que tant podem posar a l’abast dels infants i joves perquè en facin una lectura autònoma com llegir-lo nosaltres en veu alta pel gaudi d’escoltar-ne la narració.
Consulteu aquí les recomanacions literàries per a les escoles Vedruna: