Truca’ns: 93 302 79 79
llibres-nadal-2024
Notícies

47 llibres recomanats per Nadal: lectures per connectar, somiar i créixer!

Amb molta il·lusió us presentem el primer Butlletí de recomanacions literàries del curs 2024-2025. Com sempre, aquest butlletí està pensat per al conjunt de les 39 escoles Vedruna de Catalunya i té com a objectiu guiar tant les famílies com les escoles en la selecció de llibres de qualitat per a tots els membres de la comunitat educativa.

📚 Descarregueu aquí el butlletí en PDF

Aquest cop, n’hem avançat la publicació perquè arribeu a temps d’incloure moltes de les nostres recomanacions a les vostres cartes als Reis, perquè els llibres siguin presents en les festes de Nadal i siguin un regal que enriqueixi les biblioteques de casa i de l’escola. A més, hem volgut incloure-hi força llibres d’editorials valencianes en aquests moments difícils després de la catàstrofe de la DANA, perquè mereixen més que mai la nostra solidaritat i compromís.

Com ja és habitual, hi trobareu una selecció variada i cuidada, organitzada per franges d’edat (des dels 0-3 fins a Batxillerat), així com llibres de coneixements, poesia i una secció per al professorat. Els llibres inclouen novetats editorials, però també imprescindibles de fons, perquè creiem fermament en la diversitat literària i volem nodrir les nostres biblioteques amb una oferta de gèneres, estils i formats per a tots els gustos i interessos.

Esperem que aquest butlletí sigui una guia útil i que us inspiri a compartir amb els vostres fills, alumnes i companys el plaer de la lectura, amb llibres que ens connectin, ens facin somiar i ens ajudin a créixer. Bones festes i bones lectures!

Maria Gajas i Roig
Responsable del programa Biblioteca Escolar i Promoció de la Lectura
Fundació Vedruna Catalunya Educació

EDUCACIÓ INFANTIL 0-3

CAPDEVILA, Roser. La ciutat. Bindi Books / CAPDEVILA, Roser. El camp. Bindi Books | La reedició de llibres de la Roser Capdevila sempre és una festa grossa, i aquest parell que us recomanem, en són una mostra! Acompanyarem l’ocell Espiet (que trobem ja a la coberta) a descobrir què hi passa a la ciutat i al camp jugant a cercar-lo a cada pàgina i amb ell, emprendrem un passeig meravellós per aquests dos espais tan diferents i plens de coses meravellosament quotidianes. Amb unes il·lustracions a doble pàgina, plenes de detalls, serà molt difícil que els infants no se n’enamorin. Dos àlbums sense mots, amb pàgines dures (ideals per a les mans menudes), de format gran per a gaudir-ne a la falda o estirats a terra. Podrien ser les dues primeres enciclopèdies visuals dels més menuts de casa o de l’escola. No us perdeu el vídeo de la Roser explicant-nos-els Roser Capdevila ens presenta els llibres “El camp” i “La ciutat”. 
MENA, Pato. Igapó. Què volen els coatís? Joana Morales (trad.). Abuenpaso | La mare coatí anuncia a les seves cries que avui cal aprendre a cercar ous d’ocell, però les cries no en tenen ganes i cadascuna expressa el que vol fer. La mare s’imposa, però tot d’una s’adona que les cries no la segueixen. Serà capaç de recordar que volia fer cadascuna per trobar-les? Acabaran aprenent a cercar ous d’ocell?Un llibre bellament il·lustrat que ens farà anar amunt i avall per cercar els petits coatís i, perquè no, ens permetrà parlar de la diferència entre allò que cal fer i allò que volem fer, que de vegades, i els petits ho saben, no sempre coincideix.
FABREGAT, Verònica. Juguem a la neu. Akiara | El tercer volum de la col·lecció “AKIMIRA: jocs sense paraules” és una altra delícia de la Verònica Fabregat. Amb la mateixa colla de set nens i nenes sortim a jugar a la neu en plena natura i sense la intervenció de cap adult. Amb unes il·lustracions fetes íntegrament amb llapis de colors i plenes de detalls, aquest és un àlbum per badar mirant i començar a gaudir, en edats ben primerenques, del poder de les històries narrades sense mots. El posem a 0-3 perquè tingueu la referència de l’edat mínima, però us garantim que els infants més grans (i també els adults) en gaudireu cada detall!
VILA DELCLÒS, Jordi. Top10 MNAC. Mediterrània | Pel Sant Jordi del curs passat ja vam recomanar-vos un llibre d’aquesta col·lecció, i ara que tenim aquesta novetat, no podem deixar de recomanar-vos-la! De nou ens trobem amb un passeig preciós, aquesta vegada pel MNAC de Barcelona. Farem un recorregut per 10 obres del museu gaudint de les meravelloses il·lustracions de Jordi Vila Delclòs per trobar-hi el nombre de coses que ens marca cada doble pàgina. Caldrà que fixeu bé la mirada i hi jugueu amb els més petits! I si podeu, no perdeu l’ocasió de passejar-vos pel museu amb el llibre amb la missió de cercar les obres i gaudir-ne al natural.

EDUCACIÓ INFANTIL 3-6

COUPRIE, Katy; LOUCHARD, Antonin. Tot un món. Tereda Duran (trad.). EntreDos | Quantes maneres hi ha de veure el món? Aquest llibre-joc convida els més petits a descobrir-les amb un llibre imatgiari i 30 cartes plastificades que obren un ventall infinit de possibilitats creatives. Les cartes permeten formar parelles, trios o sèries que es poden combinar lliurement per inventar històries úniques. Pensat per a infants que encara no llegeixen, aquest imatgiari estimula la mirada i la interpretació visual, convertint cada imatge en una porta a la imaginació: un cactus pot suggerir la sensació d’una barba mal afaitada o qualsevol altra idea que desperti la fantasia. Amb il·lustracions variades en contingut i tècnica, és ja tot un clàssic que ara ens arriba en català i amb pròleg de la gran Teresa Duran. Aventureu-vos a explorar el món amb ulls nous i una total llibertat creativa.

MESSIER, Mireille. El barret màgic. Charlotte Parent (il.). Marta Breu (trad.). Flamboyant | En un racó remot del bosc, l’Arlo i la Isaura viuen feliços fins que el seu eriçó, company inseparable, emmalalteix greument. Decidits a salvar-lo, s’embarquen en una cerca apassionant per trobar els misteriosos gnoms i els seus poders màgics. Però aconseguir l’ajuda d’aquestes criatures no serà tan senzill com esperaven. Un àlbum commovedor que combina l’encant de les llegendes del bosc amb valors universals com la devoció i la generositat, oferint una història plena de màgia i tendresa. Ideal per als amants de les criatures fantàstiques i per a qui busqui un relat captivador que el transporti a un univers on la cura i l’amor pels altres són el veritable motor de les aventures. Una narració plena de cor que fascinarà tant petits com grans.
BARNETT, Mac. Vint preguntes. Christian Robinson (il.). Andrea Bescós i Estrella Borreo (trad.). Libors del Zorro Rojo | Les preguntes poden ser portes a mons infinits. En aquest llibre, se’n plantegen vint, cadascuna oberta a tantes respostes com la nostra imaginació pugui abastar. Algunes provoquen rialles, d’altres desafien els nostres preconceptes o ens conviden a reconèixer formes i animals. Però el gran valor d’aquesta obra rau en el fet que no busca respostes correctes: convida els lectors a reflexionar, crear i explorar. Vint preguntes és en un àlbum brillant per despertar la curiositat i el pensament crític, alhora que fomenta el joc i l’aprenentatge. Un llibre encantador que no només diverteix, sinó que ens recorda que les millors preguntes són les que ens porten més enllà del que creiem saber.
MORA, Sergio. La caca màgica. Mamut | Un nen disfressat de conill dorm sota un arbre quan un ocellet el desperta i desencadena una sèrie d’esdeveniments que barregen somni i realitat. Amb aquesta història sense paraules, Sergio Mora ens guia per un món ple de poesia visual, on les imatges parlen amb més força que qualsevol frase. Forma part de la col·lecció Mamut de Bang Edicions, especialitzada en còmics de gran qualitat per a primers lectors, i destaca per la seva capacitat de captivar amb una narrativa senzilla però poderosa. Una obra que anima a imaginar i descobrir, ideal per als més petits que comencen a llegir el llenguatge universal de les il·lustracions.

PRIMÀRIA CICLE INICIAL

RODARI, Gianni. U i set. Beatrice Alemagna (il.). Teresa Duran (trad.). Kalandraka | Aquest relat de Gianni Rodari, extret dels clàssics Contes per telèfon, ens recorda que la infància, la tolerància i la diversitat poden ser els pilars d’un món en pau. Amb un estil tendre i profund, explica la història de set infants de diferents llocs del món, que en realitat són una mateixa persona. Aquesta edició en català, publicada per Kalandraka, recupera les il·lustracions de Beatrice Alemagna, plenes de vida i simbolisme, creades fa més de tres dècades. Els detalls visuals, com l’estampat de les guardes que ressona amb la roba del protagonista, afegeixen una nova capa d’encant a aquest conte universal. Un llibre que no només convida a viatjar per ciutats llunyanes, sinó també a imaginar un futur millor, ple d’optimisme i esperança, ideal per compartir amb els infants.
ROBERT, Nadine. Trèvol. Qin Leng (il.). Maria Luccheti (trad.). Corimbo |Celebrem la reimpressió de Trèvol, una obra que combina una narrativa delicada amb il·lustracions de Qin Leng plenes de sensibilitat i detall. Aquest àlbum il·lustrat ens endinsa en la història de Trèvol, una nena que, entre dubtes i incerteses, aprèn a escoltar la seva veu interior per prendre decisions en moments crucials. Quan la cabreta Peònia s’endinsa massa en el bosc, Trèvol s’embarca en una aventura plena de reptes que la portarà a descobrir la força que s’amaga dins seu.Les il·lustracions, riques i captivadores, reflecteixen l’harmonia de la natura i acompanyen un relat que es desplega com una peça musical, estructurat en cinc moviments. Guardonada amb premis com el dels Llibreters de Quebec o el BRAW Amazing Bookshelf de Bolonya, aquesta obra és un cant a la confiança, la paciència i la màgia de connectar amb l’entorn. Una joia imprescindible.
MARTÍ, Meritxell. Una casa de por. Xavier Salomó (il.). Flamboyant | El tàndem Martí-Salomó HO HA TORNAT A FER! Quan et penses que ja no es poden superar més, van i patapam! Et planten un altre llibre d’aquesta col·lecció monstruosa i et quedes amb un pam de nas. En aquesta ocasió, els nostres personatges terrorífics preferits es troben davant d’un problema que ens és molt familiar: l’habitatge. No tenen on viure i les cases més monstruosament meravelloses són caríssimes i no se les poden permetre. Com s’ho faran per no acabar vivint sota un pont?
Àlbum amb solapes i unes il·lustracions pleníssimes de detalls (i picades d’ull als adults) i un text enginyós que juga amb les paraules d’una forma molt intel·ligent. 
FIGUERAS, Núria. En Martí Multitasca no vol perdre el temps. La Galera | En Martí Multitasca és un personatge que no deixa indiferent: viu atrafegat, sempre amb pressa fent mil coses alhora, fins i tot mentre es pentina! Però quan arriba el moment de fer vacances, el seu món s’ensorra: què fa algú que no sap estar sense fer res? Aquesta història, guanyadora del Premi Emili Teixidor 2024 per a primers lectors, combina humor i reflexió per fer riure a petits i grans mentre posa el focus en el ritme frenètic que sovint ens imposem. Amb un estil fresc i divertit, el llibre ens convida a repensar la nostra relació amb el temps i el descans, recordant que saber aturar-se també és un art. Ideal per riure i reflexionar plegats, a casa o a l’escola. Una proposta que ens farà somriure i, potser, repensar el nostre dia a dia.

PRIMÀRIA CICLE MITJÀ

BRAVO, Blanca. Les nou pedres. Cristina Picazo (il.). Animallibres | Un dilluns al matí, de camí a l’escola, en Marc es troba amb un nen misteriós que diu ser el Petit Príncep, tot i que no s’assembla gaire al personatge del llibre de Saint-Exupéry que van llegir a classe. Aquest “Petit Príncep” té una missió especial: busca l’aviador que va escriure la seva història perquè necessita saber quin és el millor regal que es pot fer a algú. A través d’aquesta trobada inesperada, en Marc s’embarcarà en una aventura plena de preguntes i reflexions sobre l’amistat, el valor dels regals i el significat de les connexions que establim amb els altres. Una història delicada i encisadora que connecta amb l’essència del clàssic, convidant-nos a mirar el món amb ulls nous.
GARRALÓN, Ana. Calle de la Oca. María Pascual de la Torre (il.). Ekaré | Cada dia, l’Oliver fa el mateix camí cap a l’escola, però aquesta setmana el recorregut canvia amb cada nou acompanyant. L’avi, historiador, li explica com era la seva ciutat d’abans; més endavant, hi ha altres guies peculiars: un escriptor, una filòsofa, una fotògrafa, una tipògrafa, una bióloga, un músic, i, l’últim dia, en Luis, el seu veí, que és cec. A cada passeig, l’Oliver descobreix una nova mirada sobre el món que l’envolta, mostrant com el coneixement i la curiositat poden transformar la nostra manera de veure les coses. Amb un text enriquidor i il·lustracions plenes de detalls, l’autora, reconeguda experta en LIJ i Premio Nacional de Fomento de la Lectura el 2016, ens convida a redescobrir allò que ens és quotidià amb una nova mirada. Un àlbum excel·lent per obrir els ulls dels joves lectors.
BRÉCARD, Rozenn. L’escapada. Emili Manzano (trad.). Libros del Zorro Rojo | A la costa bretona, just a trenc d’alba, dos germans –ella decidida i impacient; ell prudent i reticent– perden l’autobús per anar cap a l’escola. Així comença un dia de descoberta, on s’escapen de la rutina per explorar el paisatge i, també, la seva pròpia relació. La seva aventura, marcada per disputes i reconciliacions, els porta a robar una barca, a escalar penya-segats, a nedar en una platja freda i solitària, i fins i tot a fer amistat amb un gos vagabund. En aquesta pausa rebel i plena de llibertat, els seus jocs i cançons ressonen amb força en un paisatge de jornada laboral. Quan cau el sol, però, la realitat s’imposa i els germans es veuen obligats a tancar aquest parèntesi i tornar a casa, a la quotidianitat. Un àlbum excel·lent per connectar amb l’esperit d’aventura i descoberta de la infància.
DELVAL, Marie-Hélène; OERTEL, Pierre. Els dracs de Nalsara 1. L’illa dels Dracs. Glen Chapron (il.). Marga G. Borràs (trad.). KómiKids | A l’Illa dels Dracs, on viuen en Nyne, en Cham i el seu pare, el Gran Criador de Dracs del Regne de Sombruma, tres ous estan a punt de fer eclosió. És la primera vegada que els dos germans presenciaran el naixement d’aquests éssers màgics! Però el que no poden imaginar és el gir inesperat que els espera amb l’arribada dels nous dracs… Amb il·lustracions vibrants i una història plena d’aventures i misteri, aquesta història ens transporta a un món fantàstic on cada moment és una sorpresa. Un bon còmic per als joves lectors que gaudeixen d’històries amb criatures extraordinàries i emoció assegurada.Trobareu també publicats els volums 2 i 3 de la col·lecció. No us els perdeu!

PRIMÀRIA CICLE SUPERIOR

DASNES, Nora. ¡Salvemos el bosque! Ana Flecha Marco (trad.). | Liana
Obra gràfica que destaca per la seva capacitat de combinar una narrativa visual potent amb la preocupació pel medi ambient. La història és en una crida a l’acció per cuidar el nostre planeta a través dels ulls d’una protagonista lluitadora i un bosc que, vinyeta a vinyeta, esdevé un personatge més del còmic.La trama gira al voltant de la Bao, una noia decidida i valenta que descobreix que el bosc proper a la seva escola està en perill de ser destruït per convertir-se en un aparcament. Amb l’ajuda de les seves millors amigues, Tuva i Linnea, la Bao organitza una protesta per salvar el bosc, enfrontant-se a nombrosos obstacles i demostrant la importància de la unió i la perseverança.
MILWOOD, Kiran, La Leila i la guineu blava. Tom de Freston (il.). Davir Nel·lo (trad). Bambú | La Leila ha viatjat a Noruega per passar l’estiu amb la seva mare, que hi treballa com a científica. És la primera vegada que es veuen des que la mare va marxar de Londres, i com sovint passa en els reagrupaments familiars, el retrobament no serà com l’havien imaginat. Mare i filla són de Síria i porten a la motxilla una història de migració molt dura. Un cop juntes, la Leila acompanya la mare en una expedició a l’Àrtic per seguir la pista de la Miso, una guineu àrtica que ha començat una migració inèdita a causa de l’escalfament global. Aquest viatge entre el gel i el mar serà per a la Leila una experiència de retrobament, no només amb la mare sinó amb una part d’ella mateixa que busca un lloc en el món.
HARDINGE, Frances. L’illa dels murmuris. Emily Gravett (il.). Xavier Pàmies (trad.). Bambú | L’illa dels murmuris ens ofereix un món inquietant i misteriós, creat amb la cura i minuciositat que caracteritzen l’obra de Frances Hardinge, sempre tan precisa en la construcció d’universos que enllacen el real i el màgic. Amb l’estructura clàssica de les aventures i evidents reminiscències als contes de fades, els lectors més joves, que poden trobar les seves novel·les massa extenses o complexes, aquí trobaran una porta d’entrada ideal a la seva narrativa. En Milo, amb els seus dubtes i la seva lluita per complir una tasca tant delicada com imprescindible, connecta amb el lector a través d’una aventura clàssica que toca temes universals com la pèrdua i el valor personal.
BRUN-ARNAUD, Mickäel, Memòries del bosc. Els records del Frederic Talp. Sanoe (il.). Flamboyant. | Al cor del bosc de Bellaescorça, dins del forat d’un roure, l’Arxibald Guillot porta una llibreria on qualsevol animal pot dipositar el llibre que ha escrit, amb l’esperança que un dia algú el compri. El Frederic Talp, que ha començat a perdre la memòria, cerca amb afany el llibre on va escriure les seves memòries, ja que és l’única manera de recordar la seva vida i els seus éssers estimats. Però només en queda un exemplar, que va deixar a la llibreria fa anys, i ara un client misteriós l’ha comprat. L’Arxibald i el Frederic, guiats per fotos antigues, emprenen un viatge per trobar-lo, seguint pistes a través del bosc en una aventura que barreja somnis, records i realitat.  Prepareu-vos una bona tassa de xocolata calenta, acomodeu-vos al sofà i gaudiu d’aquesta aventura que ja ha captivat milers de lectors a França!

SECUNDÀRIA PRIMER CICLE

KINGFISHER, T. Mago menor. Mercedes Guhl (trad.). Océano Gran Travesía | L’Oliver és un mag molt menor, tan menor que amb prou feines sap fer encanteris i tothom del seu voltant s’encarrega de recordar-li-ho constantment. És molt bo fent remeis per curar afeccions i malalties, això sí, però màgia allò que es diu màgia com ens la imaginem quan parlem de mags, doncs no…  A l’Oliver el coneixem quan el seu poble ha decidit que l’envia a buscar la pluja perquè pateixen una terrible sequera i si no hi posen remei, les seves vides corren perill. Narrativament, ens trobem amb l’estructura clàssica del camí de l’heroi. Una novel·la rodona amb una prosa de màxima qualitat, uns personatges sòlids i molt ben construïts; i un món fantàstic on tot encaixa a la perfecció fins a la darrera pàgina.
LOWERY, Mark, A 677 Km de casa. Anna Llisterri (trad.) Fanbooks | Amb A 677 km de casa, Lowery ens sorprèn amb una història tendra sobre el vincle profund entre dos germans. En Martin, de tretze anys, decideix endur-se en Charlie, el seu germà petit amb dificultats per captar el perill, fins al poblet on van passar les darreres vacances. En aquest viatge ple de reptes –són menors, van amb pocs diners i en Charlie és un nen inquiet–, en Martin ens parla amb una veu sincera i entranyable, que revela la seva pròpia vulnerabilitat. Una novel·la realista que destaca per la mirada afectuosa i autèntica d’en Martin, combinant  innocència amb profunditat emocional. El ritme ascendent, amb girs subtils i ben dosificats, fa que aquesta aparent roadmovie sigui un retrat d’amor fraternal que connecta des del cor.
O, ADAM, Gro. Maria Rosich (trad.). L’Altra Tribu | La Gro té tretze anys i una cicatriu molt estranya a la cara; viu amb la seva mare i una gossa i a l’escola no la tracten massa bé. A ella el que li agrada és passar estones a la llibreria del senyor Sakarias i escriure històries al seu quadern. Històries que un cop escrites a la seva llibreta, de vegades… cobren vida! Tot canviarà, però, quan conegui en Frank, un personatge misteriós que li indicarà el camí cap al Bosc Biblioteca i aquest serà un viatge que capgirarà la seva vida per sempre. Una aventura de fantasia força fosca que transformarà la Gro i la convertirà en l’última esperança de la humanitat per salvar les històries. Un cant al poder de les narracions, un llibre tant diferent com necessari. Llegiu-lo!
OGLE, Rex, Quatre ulls. Dave Valeza (il.). David Guinart Palomares (trad.) Andana Gràfica | En Rex comença el primer curs d’institut i es troba amb una realitat nova i força aclaparadora. Ell, que encara no ha experimentat el creixement físic dels seus companys, es converteix en l’objectiu de les burles dels populars i fins i tot el seu millor amic de la infància comença a distanciar-se d’ell. I per si això no fos prou complicat, descobreix que necessita ulleres, un fet totalment dramàtic que es veu incapaç d’afrontar. El text (amb trets autobiogràfics) de Rex Ogle i les il·lustracions de Dave Valeza fan un retrat de l’adolescència tan realista que es fa difícil no empatitzar amb el protagonista. Un còmic ideal per acompanyar els joves de 1r d’ESO en aquesta etapa de tants canvis.

SECUNDÀRIA SEGON CICLE

KINGFISHER, T. Què mou els morts. Marta Armengol Royo (trad.). | Obscura
Retelling captivador del clàssic “La caiguda de la casa d’Usher” d’Edgar Allan Poe. En aquesta nova versió, l’Alex Easton, un exsoldat, arriba a la mansió Usher responent a la crida desesperada de la seva amiga Madeline Usher, que està greument malalta. No espera, però, trobar-se una casa tan deteriorada enmig d’un paisatge desolat, infestat de bolets vermells i pudents i amb un llac inquietantment en calma. L’ambient gòtic està servit.
Kingfisher manté l’essència de la història original de Poe, però afegeix una explicació científica als successos sobrenaturals, dotant la trama d’una dimensió més actual. La seva prosa és accessible i directa, però no per això menys inquietant. Aconsegueix equilibrar el terror clàssic amb un humor subtil que alleugereix, però no dilueix, la foscor de la història.
JDMORVAN, MATET, Victor. Adeu, Birkenau. Cesc i Ricard Efa (il.). Norma Editorial | Adéu, Birkenau és un còmic que il·lumina amb sensibilitat i cruesa la història de Ginette Kolinka, supervivent d’Auschwitz II-Birkenau. A través d’un viatge colpidor al camp de concentració l’any 2020, la Ginette comparteix amb un grup d’estudiants els horrors que va viure, des de la seva deportació el 1942 fins a la seva alliberació el 1945. Amb un guió de Jean-David Morvan i Victor Matet, basat en els records de la mateixa Kolinka, i un apartat gràfic excepcional de Ricard Efa, Cesc i Roger, aquest còmic alterna passat i present amb un contrast visual impactant. Les il·lustracions transmeten el sofriment i la deshumanització viscuda, però també la força d’una dona que, fins i tot, utilitza l’humor per narrar moments impossibles. Adéu, Birkenau no és només un homenatge al testimoni de Ginette, sinó una advertència poderosa: recordar per evitar repetir. Una lectura imprescindible per a joves i adults.
CASAS; Raquel. Ferida. Elastic | Ferida, guanyadora del Premi Joaquim Ruyra 2023, és una novel·la intensa i commovedora que explora els racons foscos de l’adolescència. A través de la veu d’una jove que es debat entre la culpa, el perdó i la recerca de si mateixa, l’autora ens submergeix en un relat ple d’emocions contradictòries. La protagonista, amb una gran càrrega emocional, anhela la redempció i la curació, tot i que es troba atrapada en un cercle de ferides que no acaben de tancar-se. Amb una prosa lírica i carregada de dolor, Ferida és una lectura per a aquells que han buscat a través dels llibres una manera de comprendre’s millor. Un relat que, en moments difícils, pot ser l’abraçada que necessites.
FERRARA, Antonio. Alçar el vol. Paula Marquès (trad.). Sembra | Alçar el vol és una obra que explora les limitacions físiques i emocionals de l’adolescència a través de Saverio, un jove que, després de la mort tràgica del seu pare, hereta la funerària familiar. En aquest nou rol, descobreix un món d’històries de vida i mort que el transformaran profundament. Ambientada a Nàpols, la novel·la captura l’evolució de Saverio mentre lluita per alliberar-se del llast d’un pare abusiu i una mare que encara el considera un nen. El relat, narrat amb una prosa directa i poètica, s’entrellaça amb tocs d’humor i tendresa que alleugereixen el pes de la seva cruesa. Una història de maduresa i amor, un viatge íntim i universal, ple de contrastos, com la mateixa ciutat de Nàpols.

BATXILLERAT


BRUBAKER, Ed; MARTÍN, Marcos; VICENTE, Munsta. Friday. Llibre 1: El primer dia de Nadal | Friday. Llibre 2: En una nit freda d’hivern | Friday. Llibre 3: Ja torna a ser Nadal. Ernest Riera (trad.)  Mai Més Llibres | La trilogia de còmics Friday ens ofereix un còctel de terror combinat una profunda exploració del creixement personal i de les responsabilitats adultes, tot amarat amb un toc de fantasia negra amb aires de Stranger Things. En el primer volum, Friday, una jove de divuit anys, ha deixat enrere la seva infància com a detectiu i s’ha endinsat en la universitat. Però les vacances de Nadal la porten de nou al seu poble natal, on una amenaça sobrenatural emergeix, desafiant tot el que havia conegut. Amb el seu millor amic Lancelot Jones, el nen més intel·ligent del món, la Friday haurà d’enfrontar-se sola a la foscor d’un poble ple de secrets inconfessables. El segon volum intensifica la trama amb la pèrdua de Lancelot i la Friday haurà de superar la seva pena per buscar justícia, mentre la història de misteri i terror creix en complexitat. Finalment, en el tercer volum, la protagonista es veu atrapada en un bucle temporal que amenaça de canviar-ho tot, amb revelacions impactants sobre el seu destí i el de la ciutat. Hi ha veus que la qualifiquen d’obra mestra i no és per menys perquè, amb guió de Ed Brubaker, dibuixos de Marcos Martín i colors de Muntsa Vicente, ha captat l’atenció de la crítica amb la seva profunditat emocional, narrativa intrincada i brillantor gràfica. Friday és un viatge fascinant que va més enllà dels límits de l’adolescència i els gèneres convencionals. No us la podeu perdre!
KINGFISHER, T. Ortiga i os. Elena Ordeid (trad.). Indòmita | La Marra és la princesa més petita i aparentment dèbil del regne, però quan el príncep Vorling imposa la seva crueltat, decideix rebel·lar-se i combatre la tirania. Amb l’ajuda d’un grup de personatges d’allò més peculiars (una bruixa entusiasta, un gos mort, una gallina posseïda i un guerrer en decadència), la Marra s’embarca en un viatge per superar tres proves impossibles que podrien trencar el regnat de terror. T. Kingfisher, pseudònim d’Ursula Vernon, presenta una història de fantasia que veu dels contes de fades tradicionals, fusionant humor fi amb una dosi important de crítica social contundent. Una novel·la que desafia els estereotips de la fantasia juvenil i ofereix una lectura que pot captar tant lectors joves com adults. Tot i que la protagonista no és una adolescent, la seva mirada valenta i el discurs subversiu de la narració la fan una proposta interessant per a lectors que busquen trencar les convencions del gènere. Amb una traducció rica i acurada, és una obra que s’allunya dels cànons tradicionals de la fantasia juvenil i n’amplia els horitzons.
EFA, Ricard, Els confins i la tenebra. Comanegra. Mai Més Llibres | Els confins i la tenebra marca un abans i un després en la literatura fantàstica catalana, sent la primera obra d’un autor local que s’ambienta a l’espai exterior. Amb un univers ric en misteris, aquesta novel·la presenta una trama de ciència-ficció que fusiona aventura, conspiracions militars i un poder desconegut despertant en la jove protagonista, Baran Aion. Després de ser acusada de la mort de la seva millor amiga, la seva fugida cap a l’incert sacsejarà els fonaments de la societat dels Confins, un sistema solar aïllat de la resta de la humanitat. La seva cerca de resposta revelarà antigues creences i cançons, mostrant un univers ple de contradiccions, on el destí de la humanitat recau en un reduït grup de persones.Ricard Efa ens ofereix una aposta valenta amb una obra monumental que segurament deixarà empremta en el gènere. El segon volum Des de sempre fins a l’infinit ja està publicat, i el tercer La síndrome de sol terra, sortirà el pròxim mes de febrer.

POESIA

DONAT, Marc. Poebèsties. Lluís Farre (il.). Animallibres | Aquest Bestiari ofereix una col·lecció de versos plens d’originalitat que faran gaudir tant els lectors joves com els adolescents. Les seves criatures no són animals qualsevol: aquí hi trobem una girafa amb amics tan alts com els avions, llebres que esquiven sancions per excés de velocitat, i fins i tot un toro que es rebel·la contra la seva tradició. El poemari és ple d’homenatges a clàssics de la literatura catalana com la vaca inspirada en la mítica Vaca cega de Maragall o les diverses referències al Bestiari de Pere Quart, entre d’altres.Les il·lustracions de Lluís Farré són un regal visual que enriqueix cada poema, com el rastre dinàmic d’una mosca en ple vol, aportant profunditat i significat a cada imatge. En conjunt, una edició acurada d’Animallibres que destaca per la seva qualitat i creativitat poètica. Un llibre que enguany és finalista al premi Atrapallibres.
DICKINSON, Emily. Amb mans invisibles. Una antologia d’Emily Dickinson. Ada Sinache (il.). Carme Manuel (trad.). Andana | Acurada selecció de 30 poemes d’Emily Dickinson, una poeta nord-americana avançada al seu temps, coneguda per la seva originalitat i modernitat. Dickinson, amb el seu llenguatge directe i metàfores audaces, crea imatges d’una gran intensitat i profunditat, combinant concisió amb impacte visual. La seva poesia, aparentment senzilla, amaga un món de significats que convida a la reflexió i a la descoberta. Carme Manuel, escriptora i professora, ha seleccionat aquests versos per apropar l’obra de Dickinson al públic infantil i juvenil, oferint-los una porta d’entrada a la força de les seves paraules. Les il·lustracions d’Ada Sinache complementen l’antologia, enriquint amb sensibilitat aquest recull i fent-lo visualment captivador. Una antologia excel·lent per descobrir una de les veus més úniques de la poesia universal.
PINTADERA, Fran, La cançó de l’ocell Toc. Anna Font (il.). Akiara | Aquest poemari ens presenta un ocell molt particular: li encanta la fusta i somia amb volar, però es troba empresonat dins una gàbia de metall. A través d’una sèrie de versos senzills i evocadors, el llibre ens parla de la llibertat i de la força amb què inspira els altres a cercar-la. Un poemari narratiu que cal llegir ordenadament per no perdre el fil de la història. Les il·lustracions fetes amb collage per l’artista Anna Font complementen perfectament la sensibilitat dels versos i els omplen de color i moviment tot fent d’aquesta obra una metàfora visual i poètica sobre el desig de llibertat. Un poemari per a totes les edats, ple de bellesa i que, com sempre, trobem editat seguint els criteris de l’ecoedició i de la producció de Km0, un valor afegit que destaquem de tots els llibres de l’editorial Akiara.
PORTELL, Raimon, Manual de versos dispersos [amb un polissó]. Gerard Sancho (il.). Kalandraka | Manual de versos dispersos [amb un polissó] és una invitació a jugar amb la poesia, un viatge literari que encén la creativitat i la imaginació dels més joves. Aquest és el poemari guanyador del I Premi de Poesia per a Infants Rosa Sensat. L’obra va destacar entre setanta obres per la seva originalitat, el rigor i la riquesa del llenguatge, i la manera natural amb què comunica la màgia de la poesia. Raimon Portell aconsegueix que cada vers sigui una sorpresa i un punt de partida per explorar noves idees i imatges. Amb aquest premi, es busca fomentar la creació de poesia de qualitat en català per a infants, inspirant així les futures generacions de lectors i escriptors. Llarga vida!

LLIBRES DE CONEIXEMENTS

STRACK, Emma. SEXE. Primers passos sense tabús ni complexos. Benjamin Chaud (il.). David guinart Palomares (trad.). Andana | Tenim a les mans una guia valenta i necessària que aborda la sexualitat de manera clara i respectuosa, pensada per connectar amb preadolescents i adolescents. Emma Strack aconsegueix donar resposta a totes aquelles preguntes que poden sorgir en aquesta etapa vital, des del cos i la identitat fins a temes més delicats com el consentiment, la pornografia o el sexting. Amb un estil proper i píndoles d’informació clara, aquest llibre és una eina ideal per a biblioteques escolars i famílies que vulguin oferir un recurs segur i complet per parlar de sexualitat sense tabús. El llibre no defuig els temes difícils ni els eufemismes; al contrari, els afronta amb honestedat, sense paternalismes ni moralismes. Les il·lustracions de Benjamin Chaud aporten un suport visual subtil i desimbolt que complementa el text.
LLORCA, Francisco. La Prehistòria. Julio Fuentes (il.). Blanca Busquets (trad.). | La Prehistòria és una invitació a explorar un dels períodes més fascinants i misteriosos de la nostra història. Amb un enfocament científic actualitzat i divulgatiu, aquest llibre combina arqueologia, antropologia i biologia per explicar-nos com es van originar els primers humans i com van aprendre a adaptar-se al seu entorn. Descobrirem com el domini del foc, les primeres eines o el desenvolupament del llenguatge van transformar la seva vida i, de retruc, la nostra. També ens apropa al context de les glaciacions, l’art prehistòric i altres grans avenços que van marcar aquest període.És un viatge que desperta la curiositat, ens fa qüestionar i ens ajuda a comprendre millor d’on venim. Amb un format visual i accessible, és perfecte per a lectors joves i curiosos de totes les edats. Una porta fascinant al passat!
CANAS, Rita, Soc un llibre. La història d’un objecte sorprenent. Tiago i Nádia Albuquerque (il.). Manuel Pérez Subirana (trad.). Joventut | Aquest llibre és molt més que un recorregut pel temps: és una aventura plena de curiositats, enginy i creativitat. És un autèntic homenatge al món editorial que explora amb detall què és un llibre, com es fa i qui participa en la seva creació. Des dels primers pergamins fins a les tecnologies més modernes, descobrirem la passió que hi ha darrere de cada pàgina.Amb un estil amè i una estètica molt ben trobada, és una joia per a joves i grans curiosos que vulguin entendre l’essència d’un dels grans invents de la humanitat. Ideal per despertar vocacions lectores i creatives! 
RAMIS, Anna. El teu cervell és meravellós. Que no t’atrapin les pantalles! Araceli Plata (il.). Bindi Books | Què passa amb el nostre cervell quan passem massa temps davant de les pantalles? Anna Ramis, amb la seva llarga trajectòria com a mestra, pedagoga i formadora en l’àmbit de la criança respectuosa i les pantalles, posa el focus en aquesta qüestió essencial. Amb un llenguatge rigorós, però entenedor i proper als infants, ens explica com funciona el cervell, per què és important cuidar-lo i com un ús descontrolat de les pantalles pot ser perjudicial. Dividit en dues parts, una primera que fa referència pròpiament al cervell, i una segona que posa el focus en l’ús de les pantalles, tot el llibre destaca pel seu enfocament científic amb un registre molt encertat que sap fer-se proper i interpel·lar els infants que el llegeixin.

#ACASALLEGIMENVEUALTA

MAAR, Paul. El senyor Bello i l’elixir blau. Ute Krause (il.). Teresa Guilleumes (trad.). El Jardí Secret de Viena. | El senyor Bello i l’elixir blau és una d’aquelles històries que barregen quotidianitat i fantasia amb una gràcia excepcional. En Max, que només vol un gos pel seu aniversari, veu com els seus desitjos es compliquen quan en Bello, el gos vagabund que acullen, beu un misteriós elixir blau i es transforma en el peculiar senyor Bello. Això desencadena una sèrie de situacions esbojarrades que posen de cap per avall la vida d’en Max i del seu pare farmacèutic.Amb personatges carismàtics i una trama plena d’humor, aquest llibre sap mantenir un ritme trepidant sense perdre el to entranyable. Escenes hilarants com la de les gallines humanitzades o els embolics amorosos del farmacèutic i el senyor Bello són només algunes mostres del talent narratiu de l’autor. Una lectura ideal per riure i somiar a parts iguals!
KLASSEN, Jon, La calavera. Elena Martí Segarra (trad.). Blackie Books | Klassen ens porta el seu darrer llibre, una reinterpretació d’un conte clàssic tirolès passat pel seu sedàs creatiu. El conte és un relat fosc que ens explica la història de l’Otília, una nena a qui coneixem mentre fuig (no sabem de què o de qui) corrent pel bosc fins que topa amb una casa habitada per una calavera. La relació entre la nena i la calavera és deliciosa, fosca i amb uns tocs d’humor dignes de grans narradors com en Klassen. Qui fuig de què? De què tenim por? És cruel l’Otília? La conversa està servida!Una història que s’allunya de qualsevol moralisme i ens mostra que tots tenim un costat fosc.

PROFESSORAT

GARRALÓN, Ana. Las incursoras. Las Afueras. | Las incursoras és un homenatge a les pioneres de la literatura infantil i juvenil que van obrir camins inexplorats amb valentia i determinació. Ana Garralón, especialista reconeguda en el tema, traça un recorregut fascinant per la vida i obra d’escriptores, il·lustradores, narradores, fotògrafes i editores que van desafiar les normes i van apostar per elevar la qualitat de la literatura per a infants i joves.Amb una mirada que va més enllà dels grans noms coneguts, el llibre fa valdre figures sovint oblidades i connecta els seus esforços amb les preocupacions actuals: oferir una literatura de qualitat a les noves generacions. Aquesta obra és molt més que una revisió històrica, és una invitació a reflexionar sobre el present i el futur de la mediació literària. Indispensable per als amants del gènere!
NOGUÉS, Alex. Tan senzill. María Elina (il.). Akiara | La vida ens envolta amb una explosió de formes, colors i sensacions que sovint passen desapercebudes en el ritme frenètic del dia a dia. Aquest llibre és una invitació a aturar-nos, a observar i a descobrir la bellesa de l’ordinari, que amaga la grandesa de l’extraordinari. Des d’un niu o una flor fins a un oceà infinit o un cel estrellat, les pàgines ens guien cap a una connexió més profunda amb el món que habitem. 
Amb una mirada poètica i reflexiva, ens recorda el valor de les petites coses, aquelles que fan que la vida sigui realment significativa. Una lectura que convida a la pausa i a la consciència, per gaudir del que és simple però essencial.
CANTAVELLA, Júlia. Contes en valencià. Editat per Anna Garcia. | Recopilatori de la primera temporada de contes publicats a Spotify i Youtube. És un recull les millors històries de la sèrie que ha captivat grans i petits. Amb contes com El secret més bonic de València i Marieta a les Altures, aquest llibre no només és una invitació a submergir-se en relats fascinants, sinó també una celebració de la cultura i les tradicions valencianes. Les il·lustracions són remarcables i  acompanyen d’allò més bé unes narracions que combinen modernitat i arrels amb un encant irresistible. Aquest recopilatori és una oportunitat per reviure, en format reposat, l’essència d’un projecte que no deixa de créixer, portant la llengua i la cultura valencianes a un públic cada cop més ampli. Una obra per llegir, gaudir i compartir, i que durant el mes de novembre ha tingut un valor solidari perquè tots els beneficis de les compres d’exemplars s’han donat a associacions que treballen a la zona afectada per la catàstrofe de la DANA. 

Ves al contingut