Truca’ns: 93 302 79 79
llibres-sant-jordi-2025
Notícies

49 llibres recomanats per Sant Jordi: lectures que deixen empremta

Benvolgudes i benvolguts,

Amb molta il·lusió us presentem el segon Butlletí de recomanacions literàries d’aquest curs, pensat per acompanyar-vos en la celebració d’una de les diades més especials per als amants dels llibres i la lectura del nostre país: la diada de Sant Jordi. Com sabeu, aquest butlletí està destinat al conjunt de les 39 escoles Vedruna de Catalunya i té com a objectiu oferir una selecció de llibres de qualitat per a tots els membres de la comunitat educativa, des dels més petits fins als docents.

📚 Descarregueu aquí el butlletí en PDF

Com ja és habitual, hi trobareu una selecció variada i acurada, organitzada per franges d’edat (des del 0-3 fins a Batxillerat), així com llibres de coneixements, poesia i una secció per a docents. Volem oferir opcions per a tots els gustos i interessos, sempre amb el criteri de la qualitat literària com a eix central. Per això, combinem novetats editorials amb obres imprescindibles de fons, perquè les nostres biblioteques es nodreixin de llibres que perdurin i deixin empremta.

Esperem que aquest butlletí sigui una eina útil per fer créixer les vostres biblioteques i per compartir lectures que ens nodreixin i ens facin gaudir del plaer de llegir, ara i sempre.

Bona diada de Sant Jordi i bones lectures!

Maria Gajas i Roig
Responsable del programa Biblioteca Escolar i Promoció de la Lectura
Fundació Vedruna Catalunya Educació

EDUCACIÓ INFANTIL 0-3

SCHNEIDER, Marine. L’os gran i l’os petit. MTM | SCHNEIDER, Marine. L’os petit i l’os més petit. MTM
A primera vista, aquests dos llibres de Marine Schneider podrien semblar senzills imaginaris sobre mides i proporcions, però en realitat són una proposta intel·ligent que convida els petits lectors a jugar amb les imatges i a descobrir matisos en cada pàgina.A L’os gran i l’os petit, les diferències entre els dos protagonistes es presenten amb humor i subtilesa: tenen les mateixes coses, però no exactament iguals. És una exploració enginyosa de la grandària i de com la percebem. En canvi, L’os petit i l’os més petit afegeix una nova capa al joc de les comparacions: l’arribada d’un os bebè fa que l’os petit es replantegi el seu lloc al món.Amb il·lustracions dolces i expressives, aquests llibres no només són una delícia visual, sinó que també desperten la curiositat i el sentit de l’observació dels infants. Una lectura d’imatges intel·ligent que convida a mirar i remirar.
SENÍS, Juan. Hi ha coses. Carmen Segovia (il.). Joana Morales (trad.). Abuenpaso
Hi ha llibres que aparentment són senzills, però que obren finestres enormes. Hi ha coses, de Juan Senís i Carmen Segovia, n’és un exemple brillant. A partir de frases curtes i precises, el llibre ens convida a observar i comprendre el món que ens envolta, posant el focus en la diversitat de les famílies i en l’essencial que les uneix.No és un simple llibre d’oposicions o d’aparellar conceptes, sinó una proposta intel·ligent que convida a pensar i sentir. Les il·lustracions de Carmen Segovia, expressives i plenes de calidesa, arrodoneixen un àlbum que arriba directe al cor. Una lectura perfecta per compartir amb els més petits i obrir converses que poden ser tan senzilles o tan profundes com el lector necessiti.
GÜLTASLAR, Beyhan. 3 és massa? Chrsistian Inaraja (il.). Combel
Comptar no és només una qüestió de números, també és una manera d’entendre el món. 3 és massa? Ens proposa jugar amb les quantitats i les percepcions, portant els més petits a descobrir que, segons com es miri, tres pot semblar molt, poc o just el necessari.El llibre juga amb solapes que transformen les escenes amb enginy, sorpresa i humor, fent que cada pàgina sigui una petita descoberta. Les il·lustracions de Christian Inaraja, plenes de dinamisme i expressivitat, acompanyen perfectament aquesta experiència lúdica i molt ben plantejada. Una proposta brillant per divertir-se comptant i, sobretot, observant!
BRUNELLIÈRE, Lucie. Bona nit i cap al llit! Montse Molist (trad.). Baula | BRUNELLIÈRE, Lucie. Ens vestim de cap a peus. Montse Molist (trad.). Baula
Aquesta col·lecció de la sèrie Melic està pensada especialment per als més petits, amb un format de cartró resistent i una estructura interactiva que convida a la participació del lector. Amb un text breu i sonor, i il·lustracions senzilles, però expressives, cada llibre acompanya els infants en situacions quotidianes pròpies de la seva edat. A Bona nit i cap al llit!, les pàgines ens guien per un ritual d’anar a dormir en què, a poc a poc, diem “bona nit” a les diferents parts del cos fins a estar a punt per descansar. A Ens vestim de cap a peus, el llibre es converteix en un joc en què, a mesura que passem les pàgines de diferents mides, ajudem un infant a posar-se cada peça de roba fins a estar llest per sortir.El format d’aquests llibres no només és visualment atractiu, sinó que està pensat per ser fàcil de manipular per mans petites. Els fons de colors vius ressalten les il·lustracions i el text, i les pàgines de diferents mides aporten dinamisme a la lectura. A més, el llenguatge incorpora onomatopeies i repeticions, que fan que la lectura en veu alta sigui encara més atractiva per als infants.
EDUCACIÓ INFANTIL 3-6
ANTÓN, Rocío; NÚÑEZ, Lola. Des de dalt o des de baix. Lluís Farré (il.). Animallibres
Aquest àlbum il·lustrat ens convida a jugar amb la perspectiva i ens recorda que el món pot ser molt diferent segons des d’on el mirem. Els protagonistes, una girafa altíssima i un ratolí diminut, veuen la realitat des de punts de vista oposats: mentre un contempla horitzons amplis des de les altures, l’altre observa els detalls més petits arran de terra. Però, tot i les diferències, comparteixen una mateixa experiència: la solitud.
El text, basat en la repetició i la simetria, converteix la lectura en un joc interactiu i en una proposta perfecta per a la primera infància. Les il·lustracions de Lluís Farré, amb colors vius i composicions que juguen amb les proporcions, reforcen visualment la dualitat dels personatges i creen una experiència immersiva. Un llibre que combina sensibilitat, humor i intel·ligència narrativa per transmetre un missatge senzill però poderós: entendre els altres implica aprendre a mirar amb els seus ulls.
JEFFERS, Oliver. El camí cap a casa. David Guinart (trad.). Andana
Un nen troba un avió al seu armari i decideix fer-lo servir sense pensar-s’ho dues vegades. Tot sembla anar bé fins que es queda sense benzina i es veu atrapat a la lluna. Però no està sol… Així comença aquesta història entranyable sobre l’amistat, l’enginy i la capacitat de superar obstacles.
Amb el seu estil inconfusible, Oliver Jeffers construeix un relat oníric que captiva petits i grans. Les il·lustracions, plenes de detalls i amb una paleta de colors evocadora, creen una atmosfera de màgia i aventura. La simplicitat aparent del text amaga una profunditat emocional que connecta amb l’experiència infantil d’explorar el món amb curiositat i determinació.
El camí cap a casa és una història per compartir, per rellegir i per deixar-se portar per l’imaginari d’un dels grans autors contemporanis d’àlbums il·lustrats i que ara tenim traduït al català per primera vegada. Un clàssic modern que parla de somnis, de reptes i de lligams inesperats.
PERSSON, Clara. És meu!  Charlotte Ramel (il.). Amanda Eda Monjonell Mansten (trad.). Flamboyant
La Sally ho té clar: tot és seu! Les joguines, la televisió… fins i tot el vàter! Quan en Nico arriba a casa per jugar, es troba amb una llista interminable de coses que no pot tocar. Però, i si jugar sol no és tan divertit com sembla?
Aquest àlbum, ple d’humor i expressivitat, retrata amb encert una etapa ben coneguda pels infants i famílies: el difícil art de compartir. Amb il·lustracions vibrants i un text àgil, Sophy Henn normalitza aquest aprenentatge sense moralismes, mostrant amb intel·ligència i tendresa que compartir no és només una obligació, sinó també una font de diversió i complicitat.
Una lectura ideal per acompanyar els més petits en aquest procés, amb un somriure assegurat per a petits i grans.
MARTÍ, Meritxell. Camí de la festa. Anna Aparicio (il.). Flamboyant
Una festa d’aniversari esdevé tota una aventura en aquest àlbum ple de sorpreses i enginy. La llebre ha organitzat una festa, però el camí fins a arribar-hi no serà fàcil. Amb obstacles a cada pas, la colla d’animalons haurà de fer front als reptes mitjançant la cooperació i el reconeixement de les seves habilitats úniques.
Meritxell Martí construeix una història dinàmica i entretinguda basada en la repetició, ideal per a la lectura en veu alta. Les il·lustracions d’Anna Aparicio, amb els seus colors vius i detalls fascinants, transporten els lectors a un bosc màgic ple de personatges singulars, convidant-los a jugar a buscar pistes amagades.
Un llibre perfecte per parlar del lideratge compartit i l’aprenentatge en equip, mentre els més petits gaudeixen d’una lectura divertida i interactiva.
SNOW, William. Viatge per la costa amb el Ratolí. Alice Melvin (il.), Maria Luna Cuberta (trad.). Baula
El ratolí s’embarca en unes vacances a la costa, i en aquest llibre, a través d’una sèrie d’aventures plenes de descobriments, els lectors el poden acompanyar en el seu viatge. Des de la construcció de castells de sorra fins a la cerca de tresors amagats, cada dia d’aquest viatge està ple de sorpreses.
Aquesta obra, que forma part d’una col·lecció encantadora i que ja hem recomanat en altres butlletins, es presenta amb una narració en primera persona que aporta proximitat i un to càlid a cada una de les experiències del ratolí. Els petits versos rimats són l’acompanyament perfecte per les belles il·lustracions a doble pàgina, i amb solapes, que recorren paisatges marítims, des de la platja fins als vaixells, passant per les dunes i els roquissars.
Una història de vacances que ens convida a gaudir de cada instant del viatge, ideal per despertar la curiositat i la imaginació dels més petits.
PRIMÀRIA CICLE INICIAL
STEIG, William. Amos i Boris. Yannick Garcia (trad.). Blackie Little
Hi ha llibres que, amb el pas del temps, es converteixen en autèntics clàssics perquè destil·len saviesa i emoció a parts iguals. Amos i Boris n’és un exemple perfecte. William Steig, mestre indiscutible de la literatura infantil, ens regala una història d’amistat inoblidable entre un ratolí aventurer i una balena generosa, dos personatges oposats que troben en l’altre un company fidel més enllà de les diferències.
Amb una prosa rica i evocadora, Steig aconsegueix que el lector s’endinsi en l’oceà immens on transcorre aquest relat sobre la lleialtat i l’agraïment, una història tendra que parla de l’amistat amb una sensibilitat exquisida. Aquesta edició, dins la col·lecció Grans Àlbums de Blackie Little, permet gaudir del llibre en un format que en ressalta tant la qualitat literària com la bellesa de les il·lustracions, convertint-lo en una petita joia imprescindible a qualsevol biblioteca.
SERRA, Sebastià. El conte que no s’acaba mai. Animallibres
Què passa quan una bruixa constipada s’equivoca en la seva poció? Doncs que desencadena una història que no s’acaba mai! Sebastià Serra ens presenta un àlbum original i enginyós que juga amb els elements clàssics dels contes tradicionals, des d’una princesa fins a un remei màgic amb efectes inesperats, i ho fa amb un gir sorprenent que converteix la lectura en una experiència cíclica i infinita.
L’estructura del llibre, amb unes il·lustracions impressionants i gairebé immersives, ens convida a mirar i remirar cada pàgina per descobrir nous detalls en cada lectura. A més, la repetició i la musicalitat del text el converteixen en un llibre ideal per a la lectura en veu alta, creant una complicitat especial entre narrador i oients.
Amb aquest àlbum, Serra demostra una vegada més el seu mestratge en la il·lustració i la narració visual, oferint-nos un llibre divertit i intel·ligent que fascinarà els petits lectors i els reptarà a descobrir-ne tots els secrets.
ALEMAGNA, Beatrice. La Berta i jo. Bel Olid (trad.). Combel
Beatrice Alemagna torna a demostrar perquè és una de les grans autores d’àlbums il·lustrats actuals amb La Berta i jo, una història tan senzilla en aparença com profundament poètica i evocadora. Només ella podria convertir una crosta al genoll en una metàfora brillant sobre el pas del temps, la pèrdua i l’acceptació dels canvis.
Amb el seu estil inconfusible, Alemagna ens submergeix en la veu d’una nena que, després d’una caiguda, observa com la seva ferida es transforma dia a dia, fins al moment inevitable en què la crosta cau i desapareix. Un gest quotidià, petit i universal, esdevé aquí una lliçó de vida que ens parla de créixer, deixar anar i aprendre a conviure amb allò que ens espanta.
L’àlbum destaca per la seva capacitat de dir tant amb tan poc: el text, delicat i sincer, i unes il·lustracions expressives que fan de cada pàgina una petita obra d’art. Literatura infantil amb majúscules, d’aquella que obre portes a la reflexió i acompanya petits i grans en els seus propis processos de canvi.
COPONS, Jaume. Dos robots. Liliana Fortuny (il). Combel | COPONS, Jaume. Un amic especial. Liliana Fortuny (il). Combel | COPONS, Jaume. Missió banyera. Liliana Fortuny (il). Combel
Jaume Copons i Liliana Fortuny, el tàndem imparable darrere d’èxits com Agus i els monstres o Bitmax&Co, tornen amb Rob&Ot, una nova sèrie de novel·les gràfiques pensada per als primers lectors. I ho fan amb el seu segell característic: humor, personatges carismàtics i una gran dosi d’imaginació.
Els protagonistes, en Rob i l’Ot, són dos robots que acaben d’aterrar en el món humà i no saben res de res. Per sort, l’Uma, una nena desperta i pacient, els ajudarà a entendre-ho tot, des de les normes més bàsiques fins a les situacions més absurdes. Però el viatge d’aprenentatge no serà solitari: la gosseta Buba i un ratolí entremaliat també posaran a prova la seva curiositat i, de retruc, ens regalaran moments d’humor delirant.
Dos robots, Un amic especial i Missió banyera són les tres primeres entregues d’una sèrie que ho té tot per captivar els més petits: textos senzills i carregats de repeticions, lletra majúscula, estructures pensades per afavorir la comprensió lectora i un ritme àgil marcat per les onomatopeies i els diàlegs vius. Però més enllà de l’aprenentatge, Rob&Ot és, sobretot, diversió pura i nona literatura: els embolics dels protagonistes generen situacions rocambolesques que fan esclatar el riure i conviden a la relectura.
Al final de cada llibre, els autors han afegit jocs, reptes i espais per dibuixar i escriure, fent que l’experiència lectora es transformi en una aventura interactiva. I per si no n’hi hagués prou, Rob&Ot també té la seva pròpia cançó i un vídeo animat que dona vida als personatges.
Poc més es pot afegir que no sigui celebrar aquesta nova sèrie, que promet convertir-se en una porta d’entrada irresistible a la lectura per a molts infants. Llegir mai no havia estat tan divertit!
PRIMÀRIA CICLE MITJÀ
TEBA, Alicia. La Bruixa Ring Ring. La guardiana del bosc. Jordi Vidal i Tubau (trad.). La Galera
Entre les moltes sèries de literatura infantil, La Bruixa Ring Ring d’Alicia Teba destaca per la seva protagonista encantadora i una narrativa ideal per a primers lectors.
La Lily és una aprenent de bruixa que viu amb l’àvia Menta en una cabana al bosc. Els animals l’anomenen Ring Ring perquè la seva escombra té un timbre de bici, i la seva vareta màgica és un llapis, perquè li encanta dibuixar. Quan l’àvia ha de marxar, la Lily s’haurà d’espavilar sola per resoldre un problema… i ho farà amb l’ajuda dels seus amics del bosc.
Amb una estructura senzilla i il·lustracions plenes d’encant, aquesta col·lecció és perfecta per a infants que comencen a llegir de manera autònoma. La Galera ens ofereix una sèrie que combina atractiu comercial i qualitat literària. La Ring Ring us enamorarà i ja podeu gaudir de quatre títols.
CANOSA, Oriol. Els germans Corb. Cristina Bueno (il.). Bindi Books
Els polls Hugin i Mugin no s’esperaven tenir una germana tan especial. Però quan troben la petita Su a terra, rosadeta com ells, no dubten ni un moment a acollir-la al niu. Així comença Els germans Corb, una història d’humor i tendresa d’Oriol Canosa sobre créixer, descobrir el món i, sobretot, sobre la força dels vincles familiars.
Amb una escriptura àgil i plena d’enginy i humor, Canosa construeix una narració amb diverses capes, ideal per a primers lectors autònoms o per compartir en veu alta. Les il·lustracions, amb una gamma cromàtica que ens transporta al bosc, juguen amb la disposició a la pàgina i enriqueixen encara més l’experiència lectora.
Esperem amb candeletes la segona entrega de les aventures d’aquests germans!
SIMÓ, Roger. El jardí de fades de la Senyora Cottingley. Animallibres 
Quan la guerra obliga en Jordi, la Laia i la Gina a buscar refugi a Anglaterra, mai haurien imaginat que acabarien en una casa tan misteriosa com la de la senyora Cottingley. Un jardí on diuen que es poden veure fades? Pot ser real? Entre nous amics i descobriments inesperats, els germans s’endinsen en una aventura que barreja realitat i fantasia.
El jardí de fades de la senyora Cottingley és una novel·la que juga amb la màgia de la literatura, no només en la seva trama, sinó també en les múltiples referències intertextuals que esquitxen la narració. Potser molts infants no les captaran d’entrada, però són una picada d’ullet als lectors adults i una oportunitat per ampliar l’univers literari dels més joves. Un llibre que convida a llegir amb curiositat i a seguir el fil d’altres històries amagades entre línies.
COPONS, Jaume. L’Agus Pianola i el monstre dels llibres. Liliana Fortuny (il.). Combel
L’Agus Pianola no s’imaginava que un innocent nino de peluix trobat a la biblioteca de l’escola fos el portal a una gran aventura literària. Però quan descobreix que aquest nino no és sinó un monstre que llegeix pels descosits, l’Agus s’endinsa en un món de lectures, imaginació, amistat i, per descomptat, monstres!
Aquest llibre no només marca l’inici de la mítica sèrie L’Agus i els monstres que ara arriba a la seva fi amb la publicació del número vint-i-set, sinó que també és una preqüela inèdita, un regal per als lectors que han crescut seguint les aventures d’aquests personatges. Jaume Copons i Liliana Fortuny ens regalen una història que desvela les arrels d’una col·lecció que ha estat un fenomen de la literatura infantil catalana, amb un estil fresc i divertit que continua captivant els lectors més joves i que és una màquina imparable de fer lectors.
Aquest volum obre les portes de la lectura amb un monstre encantador que, a través de l’amistat i l’aventura, introdueix als més petits en un món ple de possibilitats literàries, un món que els farà voler llegir més i més. I tant de bo sigui la porta d’entrada a la lectura de tota la col·lecció a una generació que ara comença a poder enfrontar-se a aquests textos i que encara no coneix l’Agus.
PRIMÀRIA CICLE SUPERIOR
GUTERSON, Ben. Hotel Winterhouse. Chloe Bristol (trad.). La Galera
Aquesta novel·la, candidata al premi Atrapallibres 2020-21, és un d’aquells llibres que et capturen des de la primera pàgina. L’Elizabeth Sommers, una nena òrfena, és enviada pels seus tiets a passar el Nadal a l’Hotel Winterhouse, i allà descobreix que l’hotel amaga secrets fascinants. Amb l’ajut de la màgica biblioteca i un llibre misteriós, l’Elizabeth s’endinsa en un enigma que implica Norbridge Falls, el propietari de l’hotel, i una família amb un passat amagat.
L’ambient de l’hotel, amb les seves habitacions plenes de secrets i passadissos misteriosos és d’allò més captivador; els personatges, com el mateix Norbridge Falls, són memorables i la trama, plena de girs inesperats, manté l’emoció en tot moment. A més, la novel·la fa un homenatge a la literatura i al poder de les paraules, amb anagrames i jocs literaris que delectaran els lectors més curiosos.
ACHARD, Marion. Quan cau la nit. Lisou. Toni Galmés (il.). Laura Obradors (trad.).  Astronave
Enmig de la foscor de la França ocupada, Quan cau la nit. Lisou ens porta la història colpidora d’una nena jueva que veu com el nazisme li arrabassa la infantesa i la família. Marion Achard i Toni Galmés aconsegueixen, en aquest còmic, una obra d’una sensibilitat colpidora, amb un relat necessari i un treball visual d’una bellesa innegable.
L’elegància del dibuix de Galmés, amb una paleta cromàtica que transmet a la perfecció tant la serenitat del paisatge muntanyós com la brutalitat de la persecució, converteix la lectura en una experiència immersiva. La història de Lisou, forçada a fugir després que la seva germana sigui capturada pels nazis, és una d’aquelles narracions que ressonen més enllà del paper. Amb un estil directe, però emotiu, el còmic ofereix una mirada pròxima i honesta sobre un dels episodis més foscos de la història europea.
En un moment en què la memòria històrica esdevé més crucial que mai, Quan cau la nit. Lisou és una lectura imprescindible, especialment per a les noves generacions. I ara només ens queda esperar Mylaine, el segon volum, per a completar el trencaclosques d’aquesta història de supervivència i resistència basada en la història real de la família de l’escriptora Marion Achard.
VILAR, Anna. La veritable història de la Flora Pomerània. Jordi Vila Delclòs (il.). Animallibres
La veritable història de la Flora Pomerània és una novel·la que, a través dels ulls de la Flora, reconstrueix la vida fascinant de la seva besàvia, una dona que va ser una veritable trencadora en la societat del seu temps. L’Anna Vilar ens presenta una història que es desplega com un trencaclosques, on cartes, diaris i fotografies ens van desvelant a poc a poc els misteris de la Flora Pomerània i el seu impacte en el segle XX.
El llibre, amb un format breu i accessible, és una invitació a viatjar a través del temps i a descobrir moments desconeguts i enriquidors de la vida d’una dona que va ser testimoni de canvis històrics importants. La seva vida va estar marcada per un esperit independent i aventurer i una connexió directa amb grans figures de l’època, com Albert i Elsa Einstein!
Una de les grans qualitats de la novel·la és la capacitat de l’autora per crear una narració que manté l’interès del lector, especialment en la seva capacitat per tractar temes com la memòria històrica i l’empoderament femení a través de la figura de la Flora Pomerània. Amb un rerefons ric en referències històriques, el llibre fa pensar als lectors, convidant-los a connectar els punts entre el passat i el present.
BECKETT-KING, Alasdair. Montgomery Bonbon. Assassinat al museu. 1. Claire Powell (il.). Anna Llisterri (trad.). Bambú
Montgomery Bonbon. Assassinat al museu. 1. és una novel·la policíaca divertida i intrigant; una excel·lent opció per aquells que volen començar a endinsar-se en aquest gènere. Bonnie Montgomery, la jove detectiva de deu anys, és una protagonista encantadora i intel·ligent, tot i que ningú (excepte el seu avi Banks) sap qui és realment. En canvi, Montgomery Bonbon, l’elegant detectiu amb un estil molt peculiar (inclosa una boina i un gran bigoti), és molt més conegut.
La trama és original i plena de girs, amb un assassinat misteriós que la jove detectiva haurà de resoldre. La història està molt ben travada, amb personatges molt ben construïts que aporten profunditat i un toc d’humor a la narració. A més, la qualitat literària de l’obra és notable, amb un ritme fluid que manté l’atenció des de la primera pàgina.
SECUNDÀRIA PRIMER CICLE
RODGERS, Mary. La tele boja. Neus Arqués i Maria Antònia Oliver (trad. revisada el 2024) L’Altra Tribu

Després de la bogeria d’intercanviar-se el cos amb la seva mare a Quin dia tan bèstia (recomanat al butlletí de Sant Jordi 2024) l’Annabel sembla que torna a la normalitat. Però, com era d’esperar, la calma no dura gaire. Quan el seu germà petit, en Cara de Mico, arregla un televisor espatllat, descobreixen que aquest televisor mostra el futur… amb un dia d’antelació! Aquest descobriment portarà l’Annabel i els seus amics a viure noves aventures, mentre ella es debat entre utilitzar el televisor per ajudar els altres o deixar que el seu amic Boris en faci un altre ús.
Celebrem la feina que està fent l’Altra Tribu recuperant clàssics que havíem pogut gaudir fa anys a la col·lecció l’Esparver de La Magrana, els més grans segur que la recordeu.
D.D.A.A. OIKIA. Indòmita
Oikia és una obra fonamental que ens obre una finestra a la realitat de molts joves que viuen situacions extremadament dures. A través d’un conjunt de relats d’infantesa basats en experiències reals de nens i nenes del centre Oikia, el llibre ens fa reflexionar sobre les migracions, la desigualtat social i la importància de defensar els drets humans fonamentals.
Amb un format de còmic, grans artistes nacionals han reinterpretat aquestes històries, aportant una identitat pròpia a cada relat, on la diversitat d’estils i tècniques artístiques intensifica les emocions i vivències dels protagonistes. Així, Oikia va més enllà d’un simple exercici narratiu i es converteix en una crida a la solidaritat i la comprensió. És un llibre que, més que explicar històries, ens fa adonar de la necessitat d’actuar per millorar la vida dels altres, especialment dels més vulnerables. Una obra imprescindible per als temps que vivim, que hauria de ser part de qualsevol biblioteca escolar, per afavorir la comprensió, la reflexió i el respecte cap als altres.
OGLE, Rex. Cara-pizza. Dale Valeza (il.). David Guinart Palomares (trad.).  Andana
Si créixer no és fàcil, fer-ho amb un gra monumental al front pot convertir-se en una autèntica odissea. Cara-pizza és la continuació de Quatre ulls, el còmic que ja vam recomanar al butlletí de Nadal i que ens va captivar amb la seva mirada fresca i sincera sobre l’adolescència. Ara, en Rex torna amb nous reptes, i l’humor i la sinceritat continuen sent la seva millor eina per sobreviure a un curs que comença de la pitjor manera possible.
Amb una gran sensibilitat, aquesta segona entrega aprofundeix en els complexos físics, l’amistat i la necessitat de pertinença. L’acne, l’olor corporal i les inseguretats pròpies de l’edat són tractats amb una barreja d’empatia i ironia que connecta directament amb el lector. A més, el relat reflecteix amb encert com les relacions socials a l’institut poden ser tan complicades com la mateixa pubertat.
Cara-pizza és un còmic que fa riure i, alhora, acompanya. Per això, continua sent una proposta imprescindible per a qualsevol jove (o adult nostàlgic) que vulgui veure’s reflectit en les pàgines d’una història tant caòtica com tendra.
CALLENDER, Kacen. En King i les libèl·lules. Marc Donat (trad.). L’Altra Tribu
En King i les libèl·lules ens presenta la història d’en King, un nen de dotze anys que està convençut que el seu germà gran, Khalid, s’ha reencarnat en una libèl·lula. Després de veure una libèl·lula sobre el taüt durant el funeral, en King comença a sortir cada tarda a buscar-la i a parlar amb el seu germà, que encara el visita en somnis. Però en un poble de Louisiana marcat per les tensions socials i l’homofòbia, en King ha de lluitar sol contra el dolor de la pèrdua, la distància amb el seu millor amic i la destrucció de la seva família. A mesura que avança, descobrirem com aprèn a no renunciar a si mateix, tot i els conflictes que el seu entorn li imposa.
Una novel·la emocionant que tracta temes tan universals com la pèrdua, l’autoconeixement i l’acceptació, amb un toc de màgia subtil i una gran força emocional. Perfecta per aquells lectors que busquen una història profunda i transformadora sobre el dol i la identitat.
SECUNDÀRIA SEGON CICLE
MAS, Ramon. L’última nit abans de perdre’ns. L’Altra Tribu
L’Excel és un adolescent que es refugia en la ciència-ficció, la música i la seva vida tranquil·la amb les amigues. Però quan descobreix un secret al bosc, la seva realitat comença a canviar, alterant la seva relació amb la Irene i la Júlia. L’última nit abans de perdre’ns és una història que combina l’adolescència amb un toc fantàstic i que vol ser un homenatge al conte La porta al mur de H.G. Wells. El relat explora l’amistat, l’amor, els secrets i la por de créixer, mentre els personatges lluiten per definir-se en un moment de transició.
Una novel·la que captura l’essència de l’adolescència, amb aquell punt de misteri que fa que tot sembli possible, però també amb la consciència de com els secrets poden transformar les nostres relacions. Perfecta per als lectors que busquen una història emotiva, profunda i amb un toc de fantasia.

VEDSO, Mette. Quan el cor et va de pressa. Lorena Rivega (il.), Meritxell Salvany (trad.). Nandibú
La Pi es desmaia inesperadament a classe, i tot el que segueix és un gir a la seva vida: un diagnòstic d’ansietat, teràpies que no l’ajuden i una recerca personal per recuperar-se. Però no serà fàcil. Mentre s’està a casa, troba un suport inesperat en tres veïnes de l’escala: la Gillian, la Bianca i la Vicky. Elles l’acompanyaran en el seu procés de recuperació, demostrant-li que, de vegades, la millor teràpia no ve de professionals, sinó d’una amistat genuïna.
Una novel·la que tracta l’ansietat amb sensibilitat i humor, sense moralismes. La narrativa, carregada d’emoció i tendresa, destaca la importància de les connexions humanes i el valor del suport social.

SHERMAN, Alexie. Diari del tot verídic d’un indi a mitja jornada. Ellen Forney (il.). Yannick Garcia (trad.). Edicions 1984
Diari del tot verídic d’un indi a mitja jornada ens narra la vida de Júnior, un adolescent indi americà que, malgrat viure en un entorn de violència, pobresa i alcoholisme, somia a escapar-se del destí que sembla marcat per la seva cultura i la seva comunitat. A través de les seves cròniques, en primera persona, Alexie combina humor, sinceritat i una prosa directa per parlar-nos d’un món dur, però alhora proper i humà, amb un estil que enganxa des de la primera pàgina.
L’obra, que va guanyar el National Book Award for Young People’s Literature el 2007, explora les adversitats d’un jove a la recerca de la seva identitat, utilitzant l’humor per fer que la realitat més crua esdevingui suportable. La història de Júnior ens demostra que la literatura pot parlar d’altres realitats amb una força que connecta emocionalment.
PESSOA, Ana. La llibreta vermella de la noia karateka. Bernardo P. Carvalho (il). L’Altra Tribu

L’N no és una nena qualsevol: és una karateka, i el seu cinturó negre sembla molt més a prop que entendre què fer amb el que sent per en Raul. Tot i que insisteix que escriure és un pal, la seva llibreta vermella acaba convertint-se en un refugi on anota pensaments dispersos, històries estranyes i secrets que potser no volia escriure, però que troben el seu lloc entre les pàgines.
Amb una veu fresca i plena d’humor, Ana Pessoa ens regala una història que es mou entre la tendresa i la irreverència, entre el que sabem de nosaltres mateixos i el que encara estem descobrint. Una lectura imprescindible per als fans de Mary John i per a qui busca novel·les juvenils que esquiven els tòpics i parlen als lectors amb autenticitat.
BATXILLERAT
TELLER, Janne. No -res.  Sofia Pasqual Pape (trad.). Comanegra
Quan Pierre Anthon s’enfila a una prunera i afirma que res a la vida no té sentit, els seus companys d’escola es proposen demostrar-li que s’equivoca. Per fer-ho, comencen a acumular objectes significatius en una Pila de Significació, convençuts que així trobaran allò que realment importa. Però, a mesura que les exigències entre ells es tornen més dures i extremes, el joc innocent es converteix en una espiral de crueltat i pèrdua d’innocència.
Amb un estil sec i directe, Janne Teller construeix una faula inquietant sobre el nihilisme, la fragilitat de la moral i la foscor que s’amaga darrere les bones intencions. Publicada l’any 2000, No-res va generar polèmica des del primer moment: censurada en diverses escoles, però reconeguda com una obra imprescindible, és un llibre que incomoda i fa pensar.
Com El senyor de les mosques, aquesta novel·la no és un relat d’adolescents per a adolescents, sinó una exploració implacable de fins on podem arribar quan intentem donar sentit a allò que ens envolta. És impossible llegir No-res sense sentir un calfred a l’esquena. Però, al cap i a la fi, no és això el que fa que una lectura sigui realment transformadora?
Per la seva profunditat i el debat que pot generar, recomanem la lectura d’aquesta novel·la de manera acompanyada, especialment en contextos educatius, per tal de fomentar una conversa literària rica i reflexiva entre els lectors.

SANDERSON, Brandon. L’Ànima de l’emperador. Marta Armengol (trad.). Duna Llibres
Condemnada a mort per les seves habilitats de Falsificadora, la Shai rep una proposta impossible: si vol sobreviure, haurà de falsificar l’ànima de l’emperador, que ha quedat en estat catatònic després d’un atemptat. Sap que l’encàrrec és una trampa i que, fins i tot si el completa amb èxit, no la deixaran viure. Però, mentre treballa a contrarellotge, la seva tasca es converteix en molt més que una qüestió de supervivència: és possible recrear una ànima amb tanta autenticitat que superi l’original?
Brandon Sanderson, un dels autors més influents de la fantasia contemporània, condensa a L’ànima de l’emperador tot allò que el fa imprescindible: un sistema màgic fascinant, un món ric i ple de matisos i una protagonista que desafia la seva pròpia naturalesa a mesura que descobreix fins on poden arribar els seus poders. En poques pàgines, Sanderson construeix una novel·la intensa que explora la moralitat, l’art, la identitat i el poder de la creació.
I el millor de tot? Aquesta és la primera vegada que podem llegir Sanderson en català! Un autèntic clàssic de la literatura fantàstica que, per fi, arriba a les nostres mans en la nostra llengua. Un gran motiu de celebració i una oportunitat per seguir de prop tot el que aquesta editorial ens portarà en el futur. A més, Raig Verd ha fet una feina impressionant en l’edició d’aquest llibre, cuidant-ne fins a l’últim detall. Des de la coberta fins a la sobrecoberta, passant pel disseny de l’interior i les solapes, tot en aquesta edició crida l’atenció i fa honor a la importància d’aquest text. Una d’aquelles joies que tant per dins com per fora es converteixen en peces de col·leccionista.
MOREAU, Jéremie. Els Pizzlys. Pau Gros (trad.). Finestres
Els Pizzlys ens porta de la claustrofòbia urbana de París a la immensitat salvatge d’Alaska en una història que, entre el relat iniciàtic i la novel·la gràfica de denúncia, ens parla del col·lapse personal, social i ecològic. En Nathan sobreviu conduint per Uber mentre cuida els seus germans, però se sent atrapat en una ciutat que l’ofega. La seva vida fa un gir inesperat quan coneix l’Annie, una dona que torna a Alaska després de dècades a França. Quan el destí els obliga a aturar-se, sorgeix una proposta: fugir. Deixar enrere el ritme frenètic, la precarietat i l’estrès per aprendre a viure en un altre entorn, en contacte amb una natura canviant que els desafia.
Jérémie Moreau construeix una novel·la gràfica que ens interpel·la des de la primera pàgina. Els seus personatges són el reflex d’un món en transformació, on les crisis no són només individuals, sinó globals. El canvi climàtic no és un teló de fons, sinó una força que condiciona el present i el futur dels protagonistes. Els ossos Pizzlys, híbrid entre el grizzly i l’os polar, es converteixen en una metàfora poderosa: l’adaptació és la clau per sobreviure.
L’estil visual de Moreau, amb un traç esquemàtic i un ús del color impactant, ens transporta a l’Alaska més hipnòtica i inquietant. Els tons vibrants de Rubin Clerkz aporten una dimensió onírica que connecta amb la tradició xamànica, alhora que subratllen el contrast entre la duresa de la vida a la natura i la seva bellesa fascinant.
Aquesta és una d’aquelles lectures que incomoden, però que són necessàries. Perquè Els Pizzlys no només és una història d’aventures, sinó un crit d’alerta davant la crisi climàtica i social que vivim. Una lectura que ressona, qüestiona i deixa empremta.
POESIA
BESORA, Ramon. Poesia tot l’any. Sara Masià (il.). Meraki
La poesia no té estació ni moment concret: ens acompanya tot l’any i ens connecta amb el pas del temps. Això és el que ens proposa aquest singular poemari de Ramon Besora, que recorre els dotze mesos amb un fris poètic ple de llum i color.
Cada mes troba la seva veu en un poema delicat, ric en metàfores i personificacions que donen vida pròpia als elements naturals. Els estels esdevenen papallones blanques al gener, mentre que al febrer, l’avellaner es converteix en un artesà pacient que esculpeix les primeres flors.
L’edició de Meraki eleva l’experiència amb un format d’acordió, un desplegable de gairebé quatre metres. Sobre un fons blau ultramarí, els versos manuscrits per Sara Masià en lletra ocre conviuen amb il·lustracions que fan del llibre una peça d’art.
Una proposta ideal per compartir en família o a l’aula, i per recordar-nos que la poesia pot formar part del nostre dia a dia en qualsevol moment de l’any.
DESCLOT, Miquel (selecció de). Poesies amb suc. Antologia de poesia per a infants. Mercè Galí (il.). La Galera 
La poesia per a infants és un terreny fèrtil on la paraula juga, canta i riu. Amb Poesies amb suc, Miquel Desclot ens ofereix una antologia que esdevé una veritable pedrera poètica, una font inesgotable on mestres, famílies i lectors poden venir a poar.
Amb 359 poemes organitzats en 26 seccions, el llibre recull veus d’arreu del món, des de la tradició catalana fins a l’anglesa, la russa o la basca. Desclot combina obres escrites expressament per a infants amb peces d’autors que tradicionalment han escrit per a adults, oferint un viatge ric i divers per la història de la poesia.
Les il·lustracions de Mercè Galí, amb un joc cromàtic vibrant de blaus i taronges, dialoguen amb els textos i en reforcen el to, sovint humorístic. La disposició a les pàgines convida a la lectura pausada, fent del llibre una experiència estètica completa.
Més enllà de ser una antologia, Poesies amb suc és un llibre viu, una obra imprescindible per a qualsevol amant de la poesia.
KRUZ IGERABIDE, Juan. Visc al meu cos. Ainara Azpiazu (il.). Martí Varela, Pilar Navarro i Josep Varela (trad.).  La Topera
Descobrir el propi cos és una experiència fascinant, sobretot quan es fa a través del ritme i la musicalitat de la poesia. Visc al meu cos és un poemari adreçat als primers lectors que, amb rimes juganeres i endevinalles, explora els mecanismes i funcions del cos humà amb frescor i sensibilitat.
Juan Kruz Igerabide, Premi Nacional de Literatura Infantil i Juvenil, estructura els seus poemes amb repeticions, onomatopeies i diàlegs entre veus poètiques, creant una lectura dinàmica i participativa. Poemes com El meu cos furiós o Cos surant prenen vida a través d’imatges sorprenents, on la suor es converteix en rius o els cossos a l’aigua es reflecteixen com fotocòpies.
L’edició destaca també per la qualitat de la seva traducció al català, a càrrec de Martí Varela, Pilar Navarro i Josep Varela, que aconsegueixen mantenir la musicalitat i l’encant del text original en basc.
MOLIST, Pep. Rastellera de colors. Alicia Varela (il.). Babulinka
Obrir aquest llibre és com obrir una capsa de llapis de colors: una invitació a explorar, a jugar i a descobrir la màgia que amaguen les paraules. Amb 44 poemes endreçats per gammes cromàtiques, Pep Molist transforma els colors en versos que apel·len als sentits i a la imaginació dels lectors.
Des del blanc de la neu fins al turquesa que evoca mars llunyans, cada poema capta l’essència d’un color i el vincula a elements quotidians o simbòlics, creant imatges plenes de sensibilitat. La musicalitat i senzillesa dels versos fan que aquesta sigui una obra ideal per compartir en veu alta, mentre que les il·lustracions d’Alicia Varela, amb el seu joc de detalls amagats, afegeixen una capa extra de descoberta i poesia visual.
L’edició de Babulinka Books, en tapa dura i amb una proposta gràfica molt cuidada, fa que aquest poemari sigui tan bonic per dins com per fora. Una lectura perfecta per aquells que gaudeixen de la poesia i que volen acostar-se als colors des d’una nova mirada.ersa literària rica i reflexiva entre els lectors.
LLIBRES DE CONEIXEMENTS
HOLLAND, Michael. El meu primer manual de jardineria. Maria Dek (il.). Cossetània
Qui diu que per ser jardiner cal un gran jardí? Aquest llibre ens demostra que qualsevol espai, per petit que sigui, pot convertir-se en un racó verd ple de vida. Michael Holland, educador naturalista, ens convida a experimentar amb la natura a través de propostes senzilles i engrescadores: des de fer créixer gira-sols en botes velles fins a crear un petit hort amb pots reciclats.
Les explicacions clares i l’enfocament pràctic fan que aquest sigui un llibre perfecte per introduir els infants en el món de les plantes, ajudant-los a entendre com creixen, quina importància tenen per al planeta i com podem cuidar-les. Les il·lustracions de Maria Dek, delicades i plenes de detalls, hi afegeixen un toc visual atractiu que acompanya l’aprenentatge.
Més que un manual, és una invitació a mirar la natura amb ulls curiosos i a descobrir que la jardineria no només embelleix el nostre entorn, sinó que també ens connecta amb el cicle de la vida.
ALCALDE, Pedro; ALCALDE, Merlín. Metàfora. Guim Tió (il.). Zahorí Books
La filosofia sovint es percep com un territori ple de conceptes abstractes que semblen llunyans i difícils d’aprendre. Però què passaria si d
escobríssim que el pensament filosòfic sempre ha fet servir imatges i comparacions per donar forma a les idees? Metàfora és precisament això: una invitació a entendre la filosofia a través de les metàfores que han teixit el discurs dels grans pensadors al llarg de la història.
Els autors ens presenten un llibre breu però profundament revelador. Cada doble pàgina ens porta una metàfora filosòfica explicada amb claredat: d’una banda, el concepte en si, la seva aplicació i el pensador que el va desenvolupar; de l’altra, la seva representació visual a través de les il·lustracions de Guim Tió, que transformen cada idea en una imatge evocadora i suggerent. Aquest diàleg entre paraula i imatge converteix el llibre en una experiència estètica i intel·lectual única.
Amb un estil accessible i sense perdre rigor, els autors demostren que la filosofia no ha de ser hermètica ni inaccessible. Metàfora no simplifica les idees, sinó que ofereix una clau per comprendre-les millor, fent que la filosofia sigui més propera i, sobretot, més viva.
FRANQUESA, Teresa. El salt de la granota. Idees per fer front al canvi climàtic. Pau Gasol (il.). Combel
Què podem fer davant l’escalfament global? Com podem entendre la complexitat d’aquest fenomen sense perdre l’esperança? El salt de la granota, de Teresa Franquesa, aconsegueix un equilibri excepcional entre rigor científic i accessibilitat per a joves lectors. Publicat dins la col·lecció Ecosfera de Combel, aquest llibre no és simplement “un altre llibre sobre el canvi climàtic”, sinó una proposta intel·ligent, clara i inspiradora. L’obra parteix de la metàfora de la síndrome de la granota bullida —un problema que es desenvolupa tan a poc a poc que no en percebem les conseqüències fins que és massa tard— per capgirar-la i convidar-nos a reaccionar: podem fer un salt, podem prendre consciència i actuar. 
El format és un dels seus grans encerts. Cada doble pàgina presenta un tema clau amb un disseny infogràfic atractiu, combinant dades, il·lustracions i un text d’alta qualitat que equilibra informació i reflexió. A més, la idea que som part del problema, però també de la solució, travessa tot el llibre, aportant un enfocament positiu i motivador davant dels fets objectius que expliquen la situació actual. Cal destacar-ne també la inclusió d’un glossari final perquè reforça el seu valor com a eina potent de coneixement.
MARTÍNEZ, Rocío. Alexander Von Humboldt. Explorador de l’inabastable. Diana Novell (trad.).  Zahorí
Un llibre que ens convida a descobrir el món a través de la mirada curiosa i incansable d’Alexander von Humboldt, un dels grans pioners de l’exploració científica. Aquest explorador alemany, avançat al seu temps, va ser el primer a observar i establir connexions entre diferents forces naturals, com la geografia, la fauna i la climatologia. El llibre es presenta amb una estructura visual impactant, amb mapes realitzats a mà amb aquarel·la que no només il·lustren els viatges de Humboldt, sinó que també ajuden a visualitzar les seves descobertes, fent-les encara més accessibles per als joves lectors. El seu format allargat és una de les seves grans particularitats, amb pàgines que s’obren per duplicar les dimensions de llibre i oferir una experiència de lectura única i espectacular, com si el llibre mateix volgués reflectir l’amplitud dels territoris que Humboldt va explorar.
Rocío Martínez ens presenta així un viatge que va més enllà de l’aventura física i geogràfica. Ens mostra com Humboldt va intentar comprendre la natura mitjançant l’observació, la mesura i la recollida de dades, tot creant mapes i establint relacions entre elements aparentment dispersos. Aquesta obra, amb la seva bellesa visual i profunditat intel·lectual, és perfecta per a joves interessats en la ciència, l’aventura i la natura. És una invitació a submergir-se en els descobriments i l’emoció d’explorar l’inabastable. 
#ACASALLEGIMENVEUALTA
PARRY HEIDE, Florence. En Tristany s’encongeix. Edward Gorey (il.). Albert Torrescasana (trad.). Blackie Books
Què passaria si un dia t’encongissis de veritat? Aquesta és la pregunta que es planteja en En Tristany s’encongeix, un llibre que combina humor i crítica a la societat adulta, tot amb un toc de fantasia. En Tristany, el protagonista, es comença a encongir inexplicablement, però ningú sembla adonar-se’n, ni els seus pares ni la seva mestra. A mesura que el seu cos es fa cada cop més petit, l’abisme emocional entre ell i els adults es fa més gran, deixant-lo aïllat i sol.
L’obra de Florence Parry Heide, publicada el 1971, destaca per la seva capacitat de transmetre la soledat infantil i la indiferència dels adults sense caure en el dramatisme. L’humor intel·ligent i l’aguda crítica social s’integren a la perfecció amb les il·lustracions d’Edward Gorey, que amb el seu estil macabre i detallista fa que el món d’en Tristany prengui vida d’una manera única.
Una lectura imprescindible per a reflexionar sobre la infància, la solitud i la manca d’empatia dels adults. La seva edició en català, de Blackie Books, també inclou un pròleg de David Trueba, que ens explica com aquest llibre va marcar la seva infantesa. Un clàssic que mai no passa de moda i que ens recorda que, a vegades, les coses petites tenen un gran significat.
PARERA, Núria. A, B, C i la Sra. Smith. Kim Amate (il.). Babulinka
La Sra. Smith, una dona solitària i una mica desconcertada pel caos del món actual, decideix anar-se’n a buscar un lloc remot on les coses siguin com abans. Però els plans de la Sra. Smith es veuran trastocats per l’arribada de la doctora Green, una científica inventora que, juntament amb els seus tres fills —l’A, en B i en C—, es presenta com una veritable ventada de noves idees i aventures.
Escrita com un calendari, dia a dia, aquesta novel·la és ideal per a lectors joves que busquen una lectura divertida i plena d’humor. La narrativa rica en vocabulari i els diàlegs amb veu pròpia fan que sigui fàcil connectar amb els personatges i els moments vitals de l’edat del lector. A més, les il·lustracions de Kim Amate aporten un toc de color i humor que complementen perfectament l’obra.
Amb un component literari alt i un text accessible, A, B, C i la Sra. Smith és una lectura que ens fa reflexionar sobre la llibertat, la família i la protecció del medi ambient, tot mentre ens endinsem en un món ple de màgia, invents esbojarrats i noves amistats.
PROFESSORAT
BUENO, David; FORÉS, Anna; RUIZ BUENO, Antoni Els beneficis de la lectura en veu alta. Una descoberta (fascinant) des de la neuroeducació. Cristina Bueno (il.). Grup Enciclopèdia
Els beneficis de la lectura en veu alta reflexiona sobre la importància d’aquesta pràctica en el desenvolupament cognitiu dels infants, centrant-se en com afecta els processos d’aprenentatge de la lectura i el desenvolupament de les funcions executives. Basat en una enquesta feta a Catalunya amb 2.164 participants, el llibre explora els resultats a través de dues parts: una primera més divulgativa, que explica els fonaments teòrics de la neuroeducació i el funcionament del cervell en relació amb la lectura en veu alta; i una segona que presenta els resultats de l’estudi analitzats a través de quatre eixos: sentits, components emocionals, teoria de la ment i funcions executives.
El disseny gràfic és destacat, amb il·lustracions que ajuden a comprendre els conceptes i gràfics que visualitzen les dades. A més, els quadres amb activitats pedagògiques ofereixen recursos útils per a mestres i famílies. Tot i que la seva estructura és acadèmica, el llibre és accessible per al públic general, combinant rigor i divulgació de manera clara i visualment atractiva. És una obra imprescindible per a qui vulgui conèixer els beneficis de la lectura en veu alta en el desenvolupament infantil. 

CALDERS, Pere. De tot el que estimo.  Alejandra Zúñiga Cárdenas (il.). Piscina, un petit oceà
De tot el que estimo de Pere Calders és una obra que sorprèn i captiva des del primer moment. A través d’aquest text, escrit el 1939, l’autor descriu amb gran intensitat i dolor el seu pas per la frontera durant la retirada de les tropes republicanes al final de la Guerra Civil, un moment marcat per l’exili i la pèrdua. La combinació d’una prosa profunda i commovedora amb un format innovador fa d’aquest llibre una proposta única. 
L’editorial ha aconseguit traslladar el lector a l’experiència de contrastar text i imatges mitjançant un annex interactiu, on es convida a compondre el relat a partir de vint-i-dos fragments de text i descobrir la imatge associada, tot generant una nova lectura del text.
Després de la sorpresa que va suposar el primer volum de la col·lecció Lluny del món, aquest segon llibre manté el nivell altíssim de la proposta i consolida l’editorial com una de les imprescindibles en el món de la publicació del panorama infantil i juvenil. Amb aquesta edició, es mostra una vegada més una alta qualitat editorial i una proposta intel·ligentíssima que ha de ser coneguda pels docents i adquirida per les biblioteques escolars. Aquesta obra no només és una lectura que connecta amb el passat històric, sinó també una proposta educativa de primer ordre que convida a la reflexió i al diàleg. Un llibre que, sens dubte, cal tenir controlat per enriquir els nostres fons.
RIERA, Pedro; BENOIST, Aliénor. Odis quotidians. Ainoa Regardera (il.). Andana gràfica
Odis quotidians és una novel·la gràfica que aborda amb valentia i profunditat temes com la islamofòbia, el racisme i la grassofòbia a Espanya, des de la perspectiva de les persones que els pateixen. Els autors, Pedro Riera i Aliénor Benoist, presenten un còmic didàctic on, a través de tres protagonistes, es posen de manifest diferents formes d’opressió contra les dones, així com microagressions quotidianes que potser no són tan evidents, però que tenen un impacte profund. Amb preguntes punyents com “És veritat que en les pel·lícules el primer que es mor sempre és el negre?” o “Es pot ser musulmana i feminista?”, el llibre convida a reflexionar sobre prejudicis i discriminació.
L’obra destaca per la seva capacitat per mostrar realitats d’opressió subtils, però arrelades, des d’un enfocament interseccional que busca netejar els sediments de les actituds perjudicials i portar el lector a una consciència més profunda. Aquesta proposta de l’editorial Andana Gràfica, malgrat un contratemps inicial amb les inundacions que van destrossar la primera edició, ja es troba a les llibreries. El llibre és una eina essencial per a la reflexió, i com a proposta didàctica, hauria de ser conegut pels docents i adquirit per les biblioteques escolars. Un còmic que no només educa, sinó que també proposa un canvi de mirada sobre qüestions socials fonamentals.