Truca’ns: 93 302 79 79
20250507-NPLD-pamplona
Notícies

Dues alumnes de Vedruna Palamós guanyen un concurs europeu sobre llengües minoritàries

Aquest dimecres i dijous les alumnes de Batxillerat de Vedruna Palamós Berta Valls i Irune Herrera participen en una trobada sobre llengües minoritàries a Pamplona com a guanyadores del Concurs de Realitat Virtual ECCA, que impulsa la Xarxa per a la Promoció de la Diversitat Lingüística (NPLD). L’entitat les ha reconegut pel relat ‘El tren de les llengües’, dedicat a tres llengües minoritàries europees: el sòrab, el mòcheno i el frisó. 

La gràcia del premi és que ara veuran la seva història convertida en realitat virtual. Segons l’entitat impulsora, la història guardonada “incorpora elements visuals potents i transmet un missatge important sobre la promoció de l’ús de les llengües regionals d’Europa i l’orgull que el parlant hauria de sentir en fer servir la seva pròpia llengua”. Les dues guardonades participaran també en el guió d’una segona història dedicada a la seva comunitat lingüística, en aquest cas, el català. Aquest nou episodi de realitat virtual es presentarà el 26 de setembre en el marc del Dia Europeu de les Llengües. 

El concurs té per objectiu reunir estudiants de diferents comunitats lingüístiques i està obert a estudiants de secundària i batxillerat de qualsevol centre educatiu d’Europa. A partir d’un llistat de llengües minoritàries europees, els alumnes n’havien de triar tres i documentar-ne el nombre de parlants, el territori de parla, l’origen, la tradició musical i literària, els seus sons distintius, el prestigi i altres curiositats. Aquesta era la base per a escriure’n un relat que es pogués presentar mitjançant realitat virtual i que fes un recorregut per les llengües triades.

La professora de Creació Literària de l’escola Vedruna Palamós Esperança Servat va animar tots els alumnes d’aquesta assignatura a presentar-se al concurs, per parelles. “Van fer una feina preliminar sobre les llengües minoritàries; van veure que hi ha llengües en perill d’extinció arreu del món, moltes també a Europa, i que són desconegudes per la resta de parlants”. A més del relat, els alumnes van editar un poster interactiu amb la informació més destacada. Servat valora l’oportunitat de creixement i aprenentatge que representen aquestes iniciatives internacionals.