La figura de Joaquima de Vedruna continua marcant una manera de fer i de ser Església, oberta i amatent a les necessitats de cada moment. Amb aquest accent la família Vedruna d’Europa ha celebrat la festivitat de Santa Joaquima aquest dissabte a Vic. Fins a dues-centes persones han participat en aquesta jornada, en el marc dels actes del bicentenari de la congregació. Comunitats de germanes d’arreu de la província d’Europa s’han aplegat a l’entorn del claustre de la casa mare, acompanyades de laics i laiques que també han fet seva la missió de la fundadora.
Amb el lema ‘Joaquima, llum que inspira’, la jornada ha comptat amb una eucaristia a l’església de la casa mare, presidida pel bisbe de Vic, Romà Casanova. En l’homilia s’ha preguntat “què faria Joaquima de Vedruna en aquest canvi d’època en què vivim?”. I ha suggerit no fugir de la realitat i despertar la creativitat, amb “esperit i confiança” com deia ella mateixa.
Una idea que també ha subratllat la germana provincial, María Gracia Gil, quan ha recordat que Vedruna és una institució “oberta als altres” i que ha de continuar ampliant horitzons per “universalitzar” el seu relat. Un relat, una herència espiritual, que neix d’una dona que va ser conscient de les necessitats del món i va saber anar més enllà de la seva persona: “Joaquima va ser autènticament humana”, ha recordat la germana Gil.
Així ho ha expressat a la tarda, al Teatre Atlàntida, on també s’han projectat diversos testimonis de germanes, entre les quals les catalanes Fina Hernández, Teresa Carrió i Narcisa Fiol. Totes han subratllat aquest mateix tarannà despert i disposat de Joaquima, la seva aposta per “educar, guarir i alliberar”, així com l’experiència de la seva vocació particular. Podeu recuperar-los aquí:
El grup Ain Karem ha cantat diverses peces musicals al llarg de la jornada. També hi han participat alumnes de l’escola Vedruna Escorial de Vic. Un acte familiar que permet a la família Vedruna avançar en el camí de les celebracions del bicentenari, que s’escaurà el 26 de febrer de 2026. Actualment la congregació és present en 24 països d’arreu del món, amb obres educatives, hospitalàries i socials, vetllant sempre per la defensa dels drets humans.









📷 Vegeu tot l’àlbum de fotografies aquí.