Quatre alumnes de l’escola Vedruna Cardona portaran fins a la seu de les Nacions Unides als Estats Units un dels reptes més significatius del nostre país: el despoblament de les àrees rurals. La seva és una de les 17 escoles de tot Espanya i Portugal, i una de les tres de Catalunya, que el projecte The Challenge ha premiat per posar en valor l’aportació dels joves a favor d’un món millor.
El projecte porta per títol ‘El renéixer de les pedres’ i s’ha desenvolupat en el marc de l’itinerari ODS de les escoles Vedruna. Els seus autors són Abril Badia, Jordi Climent, Irene Sota i Astrid Vay. Tots quatre alumnes de 4t d’ESO, viatjaran als Estats Units acompanyats de la professora de Socials i Emprenedoria Àngela Colell, que és també cap d’estudis de Secundària a l’escola Vedruna Cardona.
Colell considera que oportunitat els permetrà “seguir treballant les competències clau del segle XXI i compartir experiències amb altres joves implicats en aquest procés pel canvi”. Del 27 de juny al 8 de juliol visitaran, amb la resta de guardonats, algunes de les universitats més prestigioses de Nova York i Boston, com són el MIT, Yale i Columbia, a més de presentar els seus projectes a les Nacions Unides.
The Challenge és una iniciativa d’EduCaixa en l’àmbit dels Objectius de desenvolupament Sostenible. Els alumnes de l’escola Vedruna Cardona van optar al reconeixement al costat de 1.500 propostes més. El mes de març van ser preseleccionats i fa pocs dies van presentar el seu treball en un Campus a Barcelona.
El projecte ‘El renéixer de les pedres’ dona resposta al despoblament de les àrees rurals i als problemes social, econòmic i mediambiental que això comporta. Segons apunta Colell, el despoblament és “un problema real i existent en molts municipis catalans” i el treball dels alumnes “s’inspira en les cooperatives d’habitatge intergeneracional per promoure un repoblament rural, eficient i respectuós amb la natura”. En aquest vídeo són els alumnes els qui en parlen: