Truca’ns: 93 302 79 79
Search
Close this search box.
era-distraccio-valors
Notícies

Com superar l’era de la distracció?

La filòsofa francesa Simone Weil diu que sense atenció no podem fer absolutament res. I, certament, en la societat en que vivim, és així. Estem exposats a un flux d’informació molt més gran del que podem processar, pensar i considerar. Per recuperar l’atenció és imprescindible desaccelerar, practicar la lentitud i dedicar-nos a tasques més llargues i més pausades. És a dir, menys stories i més llibres, explica en Na Pai, artista i escriptor.

El cervell necessita estones de silenci per fer les funcions de sintetitzar la informació, de crear entre d’altres, ens comenta en Luis López, doctor en psicologia.

El doctor David Bueno, fundador de la càtedra de Neurociència de la UB, afegeix que l’atenció és un valor crucial de la vida humana ja que aquesta es relaciona amb molts aspectes cognitius i mentals rellevants com la consciència, l’aprenentatge, la presa de decisions, la gestió emocional. Segueix amb què saber mantenir una bona concentració que faciliti l’atenció afavoreix qualsevol tasca que estiguem fent.

En Josep Lluís Micó, degà de la Facultat de Comunicació i Relacions Internacionals de Blanquerna, fa un apunt sobre els darrers estudis publicats on apareixen les dades en què els adolescents només són capaços de concentrar-se en una tasca durant 65 segons, mentre que els adults a penes podem aguantar tres minuts.

Escriptors actuals d’àmbits diferents reflexionen i escriuen en la revista Valors sobre el poder de l’atenció. En una societat on preval la immediatesa, el viure ràpid, amb soroll i controlat per tota classe d’inputs i estímuls informàtics, com també la omnipresència de les pantalles conduixen cada cop més els nens, adolescents, joves i adults a un món on no saps què estàs fent en cada moment i tampoc saps el per què s’està fent. Ens estem condemnat a viure fora de nosaltres; és a dir a viure desconnectats.

I, viure fora de nosaltres, porta viure en la buidor humana, en el desequilibri emocional, i ens llença a abraçar la tristesa, l’angoixa, l’ansietat i l’estrès com a companys de camí. 

“Entrenar l’atenció ens porta a gaudir d’una vida conscient amb més presència, una vida plena i amb sentit

El Programa Escola Atenta, creat ja fa gaire bé set anys a les escoles Vedruna, vetlla per acompanyar el desenvolupament integral de la persona. Es basa en la pràctica de l’atenció plena treballada des de les tres dimensions de l’alumnat de les nostres escoles: la dimensió educativa, la dimensió del benestar i la dimensió interior.

Ja són 10 escoles formades en l’entrenament de l’atenció i en la focalització del moment present, fent vius els diversos beneficis que el professorat dels claustres com els alumnes de les diferents etapes educatives manifesten al fer-ne experiència.

El fet d’entrenar l’atenció ens porta a gaudir d’una vida conscient amb més presència, una vida plena i amb sentit. Educar des de la presència porta a connectar des del silenci amb el que cada ú és aflorant llavors com l’agraïment, la bondat, l’estimació i la compassió.

Sense atenció no es pot estimar. Estimar l’altre passa per atendre’l, escoltar-lo, reconèixer-lo i valorar-lo, i és des d’aquí quan donem profunditat i rellevància el fet d’educar.

 

Anna M. Rifà Sais
Creadora i responsable del Programa Escola Atenta
Fundació Vedruna Catalunya Educació

Ves al contingut