Com un regal i una sort. Així descriuen l’experiència d’Arrels/Raíces els participants de l’edició d’enguany. Del 17 al 20 de febrer trenta educadors d’arreu de l’Estat han fet una aturada en el dia a dia per conèixer com va néixer la institució i enfortir la vocació i el lideratge que avui exerceixen com a educadors des de l’escola. Es tracta d’un curs que ofereixen cada any conjuntament a la casa mare, a Vic, els equips d’Identitat de les dues fundacions educatives: Vedruna Catalunya Educació i Vedruna Educación.
En aquests quatre dies de convivències hi ha hagut espais de reflexió, formació i aprofundiment en els llocs en què Joaquima de Vedruna va forjar la seva missió. “Retrobar-me amb l’origen, amb la figura de Joaquima i amb els valors que ens sostenen, m’ha ajudat a mirar amb més claredat la tasca que fem cada dia”, apunta Laura Albareda, mestra de Vedruna Manlleu i membre de l’equip ODS de Vedruna Catalunya. “Valoro molt positivament l’apropament a santa Joaquima des d’una visió molt més real i inspiradora”, hi afegeix Imma Cid, mestra Vedruna Mollerussa i membre de l’equip de pastoral de Vedruna Catalunya. En aquest mateix sentit s’expressa Isabel Mª López, del Colegio Sagrada Familia de Sevilla, que agraeix haver conegut millor “la vida d’una dona empoderada del segle XIX”.
“Tant important és saber d’on venim, com veure les necessitats actuals per veure com ens hi hem d’adaptar”, hi afegeix Roger Montalà, professor i membre de l’equip directiu de Vedruna Valls. Montalà assegura que el més enriquidor ha estat adonar-se que, malgrat les diferències, les escoles comparteixen els mateixos reptes. “La nostra tasca educadora transcendeix les fronteres i s’arrela en una missió comuna: acompanyar els infants i joves en el seu camí de creixement des d’uns valors compartits”, diu Joan Calvet, professor i membre de l’equip directiu de Vedruna Malgrat.
L’experiència de trobada i convivència els ha ofert també “moments d’espiritualitat i d’intercanvi d’opinions”, apunta Alba Serés, de Vedruna Bellpuig. A l’hora de vincular els participants, l’element identitari ha tingut un pes important. “Hem compartit la identitat que ens uneix, guiats per formadors que ens han encomanat tota la il·lusió i el compromís”, apunta la mestra Maria Mestre, de l’equip directiu de Vedruna Santa Coloma de Queralt.
Com apuntava Vanesa Quintero des del Colegio Sagrado Corazón Puerto de Santa María: “Ha estat un espai per reafirmar que, més que una tasca, educar és un acte d’amor i servei”. Els protagonistes d’Arrels/Raíces 2025 han tornat a les seves respectives escoles amb il·lusió i forces renovades.


